avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata a doar jumatate din salariu dupa prima luna de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata a doar jumatate din salariu dupa prima luna de munca

Buna ziua. Am o intrebare legata de urmatoarea situatie. Administratorul firmei la care lucrez a venit cu urmatoarea propunere: tuturor salariatilor care vor fi angajati in viitor in societate, sa li se opreasca o "garantie" reprezentand jumatate din primul salariu. Acesta oprire in niciun caz nu se va vira in vreun cont pe numele salariatului la dispozitia societatii. Acesti bani urmeaza a le fie restituiti (din mila si bunavointa administratorului si dupa o evaluare subiectiva facuta de acesta) la sfarsitul raportului de munca dintre salariat si societatea pe care domnul respectiv o administreaza. Motivatia: Stupefianta (!) "daca pleaca fara preaviz si il lasa in mijlocul lucrarii!?"

Mai mult decat atat, ar fi vrut sa aplice acesta "masura" tuturor angajatilor care deja lucreaza in firma. Am mai auzit de astfel de situatii si se pare ca o practica ilegala raspandita este confundata cu o prevedere legala.

Tin sa mentionez ca NU exista persoane cu atributii de gestiune in firma, situatie care s-ar incadra in exceptiile de la art.169 din codul muncii. Chiar si asa, nu se poate opri jumatate din salariu, ci 10% pe o perioada de cateva luni.

Doresc sa va intreb si pe dumneavostra daca v-ati mai confruntat cu asemenea situatie si daca exista si alte prevederi legale care interzic asemenea practici, altele decat dispozitiile art.169 codul muncii.

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
andra_galati, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 13:00, 12 Martie 2013
Practica administratorului este una evident ilegala.
Pe langa art. 169 din codul muncii, va mai citez cu titlu de exemplu si art. 38 care precizeaza ,redand prin parafraza, ca salariatii nu pot renunta la drepturile lor conforme cu legea,orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Salariul este stabilit intre angajator si salariat prin negociere individuala si nicio retinere din s alariu nu poate opera in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicare popririi pe contul de salariu (deblocare card pentru folosire bancomat) mihai000123 mihai000123 Am o problema cu privire la ridicarea popririi pe contul de salariu . Am primit adresa ridicare poprire de la executor in care scrie asa \\"va solicitam ... (vezi toată discuția)
Retinerea salariului Elenauj Elenauj Buna ziua! Urmeaza sa ma angajez la o firma si conditiile impuse de angajator sunt printre altele oprirea primului salariu. Astfel, intrucat voi fi anagajata ... (vezi toată discuția)
Codul muncii amalia20 amalia20 daca in codul muncii la art 169 zice ca proprirea de 50% sa nu se faca in fiecare luna si angajatorul (contabilul **zice ca nu poate sa ia ... (vezi toată discuția)