Buna ziua,
tocmai am incetat relatiile de munca la o societate cu capital strain, unde am avut functia de director general; pe langa contractul individual de munca (RO) am avut contract de management cu compania-mama din Germania, in care exista si o clauza de neconcurenta, formulata astfel:
J. Non-Competition Covenant
The MANAGER hereby covenants not to directly or indirectly compete with the business of the Company during the period of employment (If no legal requirement for additional payments from the Company exists, Amendment: and for the first two consecutive years from the day this agreement expires, without receiving a remuneration or other payments by the Company.) The term "not compete" as used herein shall mean that:
The MANAGER shall not own - in whole or in part - or - whether with or without remuneration - manage, operate, supervise, consult, loan money or be employed in a business competitive with, the business of the Company.
This non-competition covenant is effective for every state and region where the Company has active business or customers."
Intrebarea este daca aceasta clauza poate produce efecte, avand in vedere modul in care este formulata.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Iata si traducerea (cat m-am priceput eu de bine):
Clauza de neconcurenta
Prin prezenta MANAGERUL se obliga să nu concureze direct sau indirect cu afacerea Companiei pe perioada derularii contractului (dacă nu există nici o cerinta legala pentru plati suplimentare din partea companiei, Amendament: si pentru primii doi ani consecutiv din ziua ex¬pirarii acestui contract, fara a primi o indemnizatie sau alte plati din partea companiei). Termenul de "neconcurenta” aşa cum este folosit aici înseamnă că:
MANAGERUL nu va detine (integral sau partial) sau nu va conduce (fiind sau nu remunerat), opera, superviza, acorda consultanta, imprumuta bani sau nu va fi angajat intr-o afacere aflata in competitie cu afacerea Companiei.
Aceasta clauza de neconcurenta este efectiva pentru fiecare stat si regiune in care compania are afaceri active sau clienti.
Clauza respectiva isi va produce efecte si dupa incetarea contractului de managament ... este valabila intrucat contractul a fost semnat de ambele parti ...
In contractul de munca cu firma din RO nu am avut clauza de neconcurenta, ci doar in contractul de management cu firma-mama din Germania.
Intrebarea este daca aceasta clauza poate fi valabila si conforma cu legislatia noastra.
Da, este conform acu prevederile legale in materie ... asa cum am supus contractul de management este supus altor dispozitii decat cele ale Codului Muncii.
Nu sunt de acord... contract de management este un act juridic cu executare succesiva, nereglementat legal, drepturile si obligatiile partilor fiind stabilite prin conventia partilor contractante.Deci, practic partile pot stabili de comun acord, drepturile si obligatiile reciproce, dar nu pot deroga de la dispozitiile care sunt in totalitate norme imperative, sub sanctiunea nulitatii absolute. Interdictie pentru manager, timp de 2 ani de la data incetarii a contractului, de a incheia pe viitor un contract de munca sau dreptul de a fi angajat, constituie o restrangere a dreptului la munca si a libertatii muncii, garantate prin Constitutie.