avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionata in romania apoi munca in UE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionata in romania apoi munca in UE

Buna ziua.
Am iesit la pensie in 2007. Acum 3 ani mi s-a propus sa merg la munca in Franta si am acceptat. Am lucrat cu carte de munca si fisa de salariu acolo 1 an.

As dori sa stiu daca ma poate avantaja acest lucru daca declar acest lucru la Casa de Pensii.
Sau daca dimpotriva ma poate dezavantaja.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dtztz , utilizator 18:47, 12 Martie 2013
Daca s-au platit asigurari sociale si aveti o adeverinta de la firma unde ati lucrat, care sa ateste acest lucru, puteti cere in scris Casei de pensii (anexand la cerere documentele respective), recalcularea pensiei, cu anul lucrat in Franta, daca aveti domiciliul actual in Romania.
Daca in prezent, aveti domiciliul in Franta si ati transferat pensia acolo, puteti primi pensie marita de la statul francez, la cerere, corespunzator anului lucrat suplimentar.
Ca sa vi se ia in calcul trebuie sa aduceti din Franta formularul E207 „Certificat privind cariera de asigurat” ...

Conform prevederilor articolului 46 din Regulamentul 1408/71, casa teritorială de pensii calculează două pensii (dublu calcul):
I. o pensie naţională - prin valorificarea doar a stagiului de cotizare realizat în România;
II. o pensie comunitară - luând în considerare perioadele de asigurare sau echivalente acestora realizate de solicitant în toate statele membre.
După efectuarea dublului calcul (cel al pensiei naţionale şi cel al pensiei comunitare) se compară cele două pensii şi se acordă pensia stabilită în cuantum mai avantajos.
Daca s-au platit asigurari sociale si aveti o adeverinta de la firma unde ati lucrat, care sa ateste acest lucru, puteti cere in scris Casei de pensii (anexand la cerere documentele respective), recalcularea pensiei,

După efectuarea dublului calcul (cel al pensiei naţionale şi cel al pensiei comunitare) se compară cele două pensii şi se acordă pensia stabilită în cuantum mai avantajos.

Am domiciliul in Romania. Se recalculeaza pensia sau se alege una din ele?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul pensiei din strainatate Socol Socol Am fost angajat in Romania, iar de 2 ani lucrez cu contract de munca in Slovacia. Anul viitor urmeaza sa ma intorc in Romania si sa ma pensionez. Stiu ca ... (vezi toată discuția)
Pensionar in romania solicita dupa 10 ani de munca in ue, recalcularea pensiei lungus22 lungus22 Sunt pensionara in Romania din 2004. Am avut 30 de ani de munca in Romania si am mai muncit 10,5 ani in Spania. Solicit pensia in Spania fiindca m-am stabilit ... (vezi toată discuția)
Pensia comunitara se cumuleaza cu pensia nationala? VALI_M VALI_M As vrea sa va prezint o speta: O persoana s-a pensionat dupa ce a ajuns la o vechime de 36 de ani in Romania cu o pensie de 830 lei pe luna. Aceeasi persoana ... (vezi toată discuția)