avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul pensiei din strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul pensiei din strainatate

Am fost angajat in Romania, iar de 2 ani lucrez cu contract de munca in Slovacia. Anul viitor urmeaza sa ma intorc in Romania si sa ma pensionez.
Stiu ca acesti 3 ani in Slovacia sunt luati in considerare ca vechime, dar nu stiu daca la calculul pensiei se ia in considerare salariul primit aici, care este net superior celui din Romania. Daca nu, ce salariu se ia in considerare la calculul pensiei pentru acesti 3 ani?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:36, 26 August 2013
Incepand cu data de 01.01.2007, data aderarii la Uniunea Europeana, Romania aplica prevederile regulamentelor comunitare in domeniul coordonarii sistemelor de securitate sociala, si anume Regulamentul (CEE) nr. 1408 / 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul comunitatii si Regulamentul nr.574/1972 care stabileste modalitatiile de aplicare a Regulamentului nr.1408/71.

Incepand cu 01.05.2010 a intrat in vigoare Regulamentul (CE) nr.883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala modificata si completata prin Regulamentul (CE) nr.988/2009 si Regulamentul (CE) nr.987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE)nr.883/2004.

Pentru stabilirea drepturilor de pensie de batranete ( limita de varsta, anticipata, anticipata partiala), de invaliditate si de urmas, persoana indreptatita se adreseaza unei singure institutii, cererea astfel depusa fiind valabila pentru toate institutiile la legislatia carora persoana respectiva a fost supusa.

Cererile se depun la institutia de la locul de resedinta astfel:
- daca solicitantul locuieste pe teritoriul unui stat membru cererea se depune la institutia din statul respectiv;
- daca solicitantul are domiciliul stabil in judetul X, cererea se depune dupa caz la Casa Judeteana de Pensii X.

Din Slovacia va trebui sa aduceti formularul E 207.


Sursa:
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc si revin cu intrebarea: Dupa depunerea cererii in Romania si a formularului E 207, in calculul pensiei se va lua in considerare salariul obtinut in Slovacia (Euro) in acesti 3 ani sau de un salariu mediu pe economie?
Va multumesc
Conform articolului 46 din Regulamentul 1408/71, casa teritorială de pensii calculează două pensii (dublu calcul):
o pensie naţională ? prin valorificarea doar a sta-giului de cotizare realizat în România ;
o pensie comunitară ? luând în considerare perioadele de asigurare sau echivalente acestora realizate de solicitant în toate statele membre.
După efectuarea dublului calcul (cel al pensiei naţionale şi cel al pensiei comunitare) se compară cele două pensii şi se acordă pensia stabilită în cuantum mai avantajos.

In speta, pentru Slovacia se va lua in calcul veniturile realizate acolo.



Sursa:
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc.
Cu stima,
Socol a scris:
Dupa depunerea cererii in Romania si a formularului E 207, in calculul pensiei se va lua in considerare salariul obtinut in Slovacia (Euro) in acesti 3 ani sau de un salariu mediu pe economie?

În România, pentru perioada lucrată în Slovacia, nu se valorifică nici salariile primite în Slovacia şi nici alte salarii.

Singurele care se recunosc reciproc între state în vederea acordării drepturilor de asigurări sociale sunt stagiile de cotizare. Atât şi nimic mai mult.

Din veniturile realizate în Slovacia aţi achitat contribuţii statului slovac. Aceste venituri pot fi valorificate numai în Slovacia, dacă veţi îndeplini condiţiile să beneficiaţi de o pensie şi din partea statului slovac, condiţii prevăzute în legislaţia internă a acestui stat.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia comunitara se cumuleaza cu pensia nationala? VALI_M VALI_M As vrea sa va prezint o speta: O persoana s-a pensionat dupa ce a ajuns la o vechime de 36 de ani in Romania cu o pensie de 830 lei pe luna. Aceeasi persoana ... (vezi toată discuția)
Anii lucrati in strainatate pot fi luati in considerare ca vechime volvera volvera Buna ziua ! Anii lucrati in strainatate cu acte in regula pot fi luati in considerare ca vechime la un nou loc de munca in Romania, sau doar la pensie ? (vezi toată discuția)
Vechime munca euprotopopescu69 euprotopopescu69 Am 8 luni de zile lucrate cu contract de munca in CH kanton Sankt Gallen. Poate sa-mi spuna cineva daca am dreptul la o adeverinta de vechime si daca aceasta ... (vezi toată discuția)