avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... vechime munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

vechime munca

Am 8 luni de zile lucrate cu contract de munca in CH kanton Sankt Gallen. Poate sa-mi spuna cineva daca am dreptul la o adeverinta de vechime si daca aceasta perioada imi va fi luata in calcul de catre statul roman ? Mai exact perioada lucrata a fost in 1991 iar statutul meu in CH era de azilant. Am fost cu un localnic din Sankt Gallen la o institutie a lor la vremea de atunci, sa-mi inapoieze contributia la stat, insa pe motivul ca nu am lucrat un an, raspunsul a fost ca nu-mi pot inapoia contributia. Nu sunt inca la varsta pensionarii dar sunt in situatia in care trebuie sa-mi calculez vechimea in munca, pentru anumite sporuri pe care le pot primi conform CCM in locul unde urmeaza sa ma angajez.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Martie 2017
euprotopopescu69, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:30, 8 Iunie 2022
Pentru a vi se putea lua in calcul la stabilirea vechimii in munca, va trebui sa faceti dovada ca ati lucrat in acea perioada in statul respectiv.

In acest caz, solicitati autoritatilor respective sa vi se elibereze un document care sa faca dova activitatii dvs in acea perioada.

1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.

O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.
Cu alte cuvinte eu trebuie sa cer de la ei o adevrinta pentru perioada lucrata. Detin contractul de munca semnat cu ei, un exemplar in original. Aveti idee daca am dreptul sa cer suma cu care am contribuit la statul lor avand in vedere ca pensia o sa o incasez din Romania si nu de acolo ?l
Incercati sa contactati Ambasa Romaniei in Elvetia pentru a va indruma cum sa actionati.
Am primit din Elveția documente doveditoare pentru perioada lucrata, insa din pacate mi s-a comunicat de la Casa de Pensii din Romania faptul ca nu mi se poate lua in calcul acea perioada lucrata, deoarece Elveția este țata non-UE
Ultima modificare: Duminică, 30 Aprilie 2017
euprotopopescu69, utilizator
"Începând cu data de 01.01.2007, data aderării la Uniunea Europeană, România aplică prevederile regulamentelor comunitare în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială, și anume Regulamentul (CEE) nr. 1408/1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială a lucrătorilor salariați, lucrătorilor independenți și membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul comunității și Regulamentul nr.574/1972 care stabilește modalitățiile de aplicare a Regulamentului nr.1408/71.

Începând cu 01.05.2010 a intrat în vigoare Regulamentul (CE) nr.883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială modificată și completată prin Regulamentul (CE) nr.988/2009 şi Regulamentul (CE) nr.987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE)nr.883/2004.

Regulamentele vizează cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spațiului Economic European, după cum urmează: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Liechstenstein, Elveţia."
[ link extern ]

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Anii lucrati in strainatate pot fi luati in considerare ca vechime volvera volvera Buna ziua ! Anii lucrati in strainatate cu acte in regula pot fi luati in considerare ca vechime la un nou loc de munca in Romania, sau doar la pensie ? (vezi toată discuția)
Vechimea de munca in strainatate TifreaAnca TifreaAnca Buna ziua, Urmeaza sa lucrez in strainatate cu contract de munca,facut acolo.O sa platesc asigurari sanatate,etc acolo. Dupa ceva ani poate ma voi intoarce ... (vezi toată discuția)
Calculul pensiei din strainatate Socol Socol Am fost angajat in Romania, iar de 2 ani lucrez cu contract de munca in Slovacia. Anul viitor urmeaza sa ma intorc in Romania si sa ma pensionez. Stiu ca ... (vezi toată discuția)