buna ziua!Tatal meu a murit acum cateva luni, lasand in urama mai multe datorii, printre care si o descoperire de card de 400 de lei, de care, mentionez, nu stiam nici un membru al familiei.Acum suntem solicitati sa platim aceasta datorie.Nu avem acesti bani....intrebarea mea este....suntem obligati legal sa achitam aceasta suma?cardul era pe numele lui, numai el stia codul PIN.MULTUMESC.
Nu te obliga nimeni in viata asta sa faci nimic.Esti doar constrans.Banca se va indrepta asupra bunurilor decedatului, iar la succesiune isi va dori partea.Incercati sa vorbiti cu o persoana de la departamentul Colectare si Recuperare al bancii pentru a gasi o metoda de achitare a acestei datorii dar nu semnati nici un act aditional la vechiul contract de credit.Se poate sa scapati si fara sa platiti nimic, banca trecand creditul la pierderi.Depinde in ce stare de spirit se afla cei care decid!
Sper ca am descurcat mai mult decat am incurcat.
Si eu am avut o situatie asemanatoare si am intrebat mai multi juristi si nu m-au ajutat cu nimic.
Iti voi spune ce am facut...tatal meu avea un credit de vreo 8000 lei, nu am stiut de el doar mama dar nu au vrut sa ne spuna sin nu am gasit documentele respective. Cand a facut creditul tata avea 61 ani si teoretic ar fi trebuit sa garanteze cu ceva sau sa faca asigurare de viata. Creditul era la Banca Romaneasca, de teama si cinsititi ne-am dus si am anuntat banca ca a murit tata si ce sa facem, la agentia de unde a luat creditul. Cei de acolo ne-au spus ca trebuie sa platim. Ok am inceput sa platim desi mi se parea ceva necorect.De ce banca nu si-a luat garantii? Pana cand la plata unei rate , m-am plans la functionara bancii care imi lua bancii si aceasta mi a cerut mai multe informatii si asa am aflat ce nici un asa zis jurist , avocat pe care i-am consultat nu au stiut sa-mi spuna sa ma sfatuiasca:
1. Sa nu incep dezbaterea succesiunii timp de 3 ani dar atentie dupa 2 ani de la moartea persoanei daca faci succesiunea platesti impozit ( cred ca de 3%) din valoarea succesiunii.Eu am asteptat si cu o zi inainte de implinirea a 2 ani de la moartea tatalui am dezabatut succesiunea la notar.
2. Tot functionara mi-a zis sa nu mai platesc si daca am depus copie dupa certificatul de deces e ok.
3. Nu am mai platit iar banca a apelat la o firma de executari care imi tot trimitea notificari sau ma suna, pana intr-o zi cand le-am raspuns si cand m-au intrebat cum pot vorbi cu tatal meu le-am raspuns obraznic ca il gasesc pe aleea principala la cimitirul Bellu acolo pot sa stea de vorba si sa nu ma mai plictiseasca pe mine.
4. Din acea zi nu s-a mai intamplat nimic si au trecut 2 ani....
Asa ca eu cred ca bancile merg la intimidare si din ce am mai citit si eu atat timp cat nu faci succesiunea nu prea au ce sa-ti faca.
Dar poate vreun jurist bun ma poate contrazice.... eu nu l-am gasit si am facut asa cum am spus mai sus.
Bafta,