avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Intrarea unui nou membru in ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Intrarea unui nou membru in ONG

Buna ziua!
Intrarea unui nou membru intr-o asociatie presupune doar adeziunea scrisa sau se anunta si in Registrul F si As?
Si daca adeziunea se intampla dupa ce a avut loc AG?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:25, 5 Iulie 2024
Intrarea unui nou membru se face prin completarea acelei fise de adeziune care ulterior va fi aprobata sau nu de comitetul director, si atat. Nu se anunta la judecatorie.
Momentul de primire a fisei de adeziune cat si aprobarea nu are legatura cu data tinerii adunarii generale. Atata doar, daca a fost aprobat inainte de aceasta data, noul membru va trebui sa fie trecut in tabelul cu membrii cu drept de vot in adunare si i se va aplica si lui procedura de convocare la adunare.
Multumesc mult!Ca de fiecare data,sunteti foarte prompt!
Situatia a devenit mai complicata in ultimii ani, din cauza unor prevederi din OG 26 / 2000 prost redactare care au "beneficiat" in ultimii ani din partea mult instante de interpretari uneori aberante. Se prevede expres in OG 26 / 2000 ca lista membrilor ar fi parte integranta din Statut. Ceea ce, interpretat literal, ar insemna ca orice primire de noi membri sau iesire de membri din asociatie (prin deces, retragere, excludere...) ar presupune parcurgerea procedurii de modificare a actelor constitutive cu operare in Registrul Asociatiilor si Fundatiior. Asta ar insemna o severa si neconstitutionala restrangere a dreptului de libera asociere, pentru ca ar face functionarea dinamica aproape imposibila pentru organizatiile mari, pentru ca acolo ar putea fi zilnic intrari si iesiri de membri si ar insemna sa duci anual zeci sau sute de dosare de modificari de acte constitutive, care sa treaca prin procedura judecatoreasca... iar sa ceri Asociatiei sa nu primeasca decat de 1-2 ori pe an noi membri ar insemna o limitare si mai abuziva... Pe de alta parte nu poti considera legal ca dupa ani de zile de la infiintare sa nu se opereze cumva in actele constitutive actualizarea, ca cerinta existentei in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor a listei membrilor are o logica, nu putem considera ca e o eroare de exprimare si ca legiuitorul delegat voia sa se refere doar la fondatori, care peste o vreme ar putea sa nu mai fie niciunul membru in asociatie.... S-a ajuns cu multe instante la un compromis tacit, care nu are o baza legala expresa dar imbina cat de cat cele doua elemente divergente: Asociatia sa considere ca au devenit membri persoanele care au depus cerere si le-a fost aprobata de organul abilitat prin Statut ( presedinte / director, sau Consilu Director, sau Adunarea Generala) si cu ocazia proximei sedinte de Adunare Generala va fi un punct pe ordinea de zi, pur formal, privind aprobarea formei actualizate a listei de membri, considerata anexa parte integranta din actul constitutiv si statut, si apoi se face procedura judecatoreasca de incuviintare si operare in registrul asociatiilor si fundatiilor a modificarilor de acte constitutive aprobate cu acea ocazie ( ex. modificare de componenta de organe de conducere si control) inclusiv modificare de lista de membri... Si asa apare in actele oficiale macar o data pe an actualizarea listei... Dar repet, este o varianta de compromis consacrata tacit in practica, nebazata insa pe ceva prevederi exprese, ci o incercare de a impaca contradictiile din legislatie... av.Radu Mititean
Va multumesc pentru adaugirile făcute!
Parerea mea, dle. radumititean este aceasta:

OG 26/2000 (cu j'dă :) modificări) zice asa:

Art. 6. - În vederea dobândirii personalităţii juridice, membrii asociaţi încheie actul constitutiv şi statutul asociaţiei...
(2) Actul constitutiv cuprinde, sub sancţiunea nulităţii absolute:

g) componenţa nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare şi control ale asociaţiei;

Daca am avut DINTÂI nominalizaţi in actul constitutiv un Ion, un Gheorghe şi un Vasile (= cel dintâi consiliul director) atunci inlocuirea lui ION cu Mircea = modificare in actul contitutiv. Si prin urmare:

Art. 33. - (1) Modificarea actului constitutiv sau a statutului asociaţiei se face prin înscrierea modificării în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie îşi are sediul asociaţia...

Dar daca pe lângă Ion, Gheorghe şi Vasile mai intra şi ies şi iar intră vreo 1000 de persoane, atunci: care virgulă din Actul constitutiv se mută de la stânga la dreapta pentru a fi socotită modificare!? :-/ (dobandirea şi pierderea calităţii de membru se face potrivit prevederilor Statutului care conţine ...de toate, dar "cu excepţia celor precizate la lit. g"... adică, surpriză, cu excepţia componenţei nominale...) :justcuz:

A! Daca, neavând ce face la vremea când l-aţi scris, aţi trecut in actul constitutiv toata lumea din sat si din comună, atunci, vrednici fiind :) o să aveţi de-a treabăăă :)

Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Inscriere membru in ong Liciu Liciu Buna ziua, In dosarului ce urmeaza a fi depus la judecatorie pentru infiintarea ONG-ului mi s-a cerut sa fie prezente cazierele fiscale si juridice ale ... (vezi toată discuția)
Infiintare filiala ong amalia_cojocaru amalia_cojocaru Buna ziua, am o mare nelamurire. Am infiintat acum cativa ani, in 2007, un ONG in judetul Gorj in orasul natal, de care nu m-am putut ocupa tocmai petru ca ... (vezi toată discuția)
Schimbarea partiala a membrilor fondatori in asociatie. nidus nidus Buna ziua! Avem o asociatie, in domeniu educational, infiintat in 2001. La infiintare s-a trecut ca membru fondator un numar mare de asociati/ fosti ... (vezi toată discuția)