In dosarului ce urmeaza a fi depus la judecatorie pentru infiintarea ONG-ului mi s-a cerut sa fie prezente cazierele fiscale si juridice ale membrilor trecuti in statut ca fiind inscrisi "din oficiu" in ONG.
Va rog ajutati-ma cu urmatoarea problema:
Este necesar ca fiecare membru inscris dupa infiintarea ONG-ului sa aduca in momentul inscrierii lui cazierul fiscal si juridic? Daca da, ce urmeaza sa fac cu ele? Le stochez intr-un dosar alaturi de adeziunile membrilor?
E vorba doar de cazierul fiscal pentru fiecare membru fondator.
Pentru persoanele care sunt acceptate ca membrii cu drepturi depline dupa formalitatile de infiintare ong, nu mai trebuie acel cazier fiscal.
Ramane dieschisa discutia legata de obligativitatea de a depune acest cazier la judecatorie, pentru acele persoane care apar in structura de conducere, daca aceasta se va modifica in timp iar aceasta modificare trebuie operata si in registrul asociatiilor si fundatiilor de la judecatorie.
Daca vi se va cere la judecatorie/sau nu, veti vedea la momentul respectiv.
1. Nu exista baza legala sa se pretinda depunerea de certificte de cazier JUDICIAR pentru fondatorii unei asociatii, fundatii sau federatii in temeiul OG 26 / 2000. Este o eroare sau un abuz al celui care a solicitat asta. Trebuie doar certificate de cazier FISCAL.
2. Certificate de cazier fiscal se cer numai pentru FONDATORI. Pentru cei care se inscriu ulterior intr-o asociatie, legea nu obliga asociatia sa le ceara. Au fost initial cateva instante care au interpretat in acest mod legea, dar a fost un RECURS IN INTERSUL LEGII prin care Inalta Curte de Casatie si JUstitie a clarificat interpretarea, acel RIL este obligatoriu pentru instante, si daca cineva insista cu alta intepretare incalca in mod vadit legea....
Cand mi-a analizat preliminar dosarul, domnul judecator a zis sa aduc si cazier fiscal si judiciar pentru toate cele 5 persoane care sunt inscrise din start in ONG, dintre care 3 erau fondatorii.
Am intrebat:
"Dar daca pun doar fondatorii initial in ONG si pe urma inscriu celelalte 2 persoane? Mai este nevoie de cazierele lor fiscale si judiciare?"
Si domnul a raspuns:
"Da, pentru toti"
Am fost zapacit de treaba asta fiindca m-am gandit ca probabil orice om care vrea sa faca parte din ONG are de platit vreo 32 RON minim pentru asta si imi parea cam inechitabil, cand intre timp cei care se inscriu prin partide nu mai au nevoie de niciun cazier.
Bună ziua! Doresc să vă pun o întrebare legată de actualizarea actelor unei Asociaţii tip ONG. Noi am înfiinţat această asociaţie care este funcţională. La intrarea/ieşirea asociaţiilor ulteriori, se impune modificarea/actualizarea Statutului la Judecătorie pentru fiecare modificare în parte? E ambiguu. Am aflat şi de acel Registru Special unde se operează toate aceste noi intrări sau ieşiri. Cum se obţine, de unde? Sau fiecare îl întocmeşte cum crede de cuviinţă? Vă rog să ne explicaţi în detaliu. E aiurea ca la fiecare nouă adeziune să ne prezentăm la Judecătorie. Mulţumim anticipat!
Din pacate sub acest aspect legislatia are o formulare neclara, care e interpretata foarte diferit de instante. Unele, mai "luminate" , o interpreteaza restrictiv, in sensul ca desi in mod idiot OG 26 / 2000 prevede ca lista membrilro unei asociatii este parte integranta din Actul Constitutiv si din Statut, totusi nu se opereaza prin Judecatorie fiecare modificare - de cate ori apare un nou membru sau cuiva ii inceteaza calitatea de membru - ar fi si absurd la o asociatie mare, cu mii, zeci de mii sau sute de mii de membri, ca ar face zilnic cate un dosar la Judecatorie si acte actualizate etc. Si atunci cutumiar s-a consacrat practica de a depune la Judecatorie forme actualizate de statut si act constitutiv inclusiv sub aspectul listei de membri doar cu ocazia operarii altor modificari ex. de componenta organe de conducere si control sau modificari de reguli din statut sau de sediu etc. Sunt insa si instante care dau o interpretare rigida, textuala, acelor prevederi legale, si pretind ca nu esti membru pana nu s-a trecut prin judecatorie varianta actualizata a listei de membri ca parte din Statut si Actul Constitutiv. In opinia mea este o interpretare profund eronata, dar exista.... Acel "Registru special" este "Registrul Asociatiilor si Fundatiilor" pe care il tine fiecare Judecatorie si unde ei consemneaza ONG nou infiintate si opereaza modificarile de acte constitutive incuviintate de judecatorie pentru asociatii si fundatii existente... si se elibereaza, la cerere, extrase din acel registru.... RAF este un soi de "Registrul COmertului" dar pentru ONG. Acel RAF are si rubcica pentru membrii asociatiei, dar rarissim e completata, ca instantele nu prea au timp si chef sa o faca, de obicei completeaza doar rubricile cele mai importante ex. denumire, sediu, dara dobandirii personalitatii juridice, scop, componenta consiliului director..... Tinerea RAF este reglementata de Ordinul Ministrului Justitiei 954/ 2000