avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj judiciar - iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj judiciar - iesire din indiviziune

Va rog sa-mi dati un sfat in legatura cu urmatoarea speta:

Fiica reclamanta (R) a cerut iesirea din indiviziune cu privire la bunurile ramase in urma decesului tatalui: un apartament si un autoturism.

Cu apartamentul nu au fost probleme, in schimb, in cazul autoturismului, mama parata (P) a contestat calitatea de bun comun aratand ca a fost cumparat cu o parte din banii rezultati din vanzarea apartamentului mamei sale (bunica reclamantei).

P. a prezentat in instanta un antecontract de vanzare-cumparare in urma semnarii caruia a obtinut un avans din pretul convenit. Din acest avans si-a achizitionat autoturismul. Faptul a fost confirmat si de doi martori.

Instanta a spus ca:
"Potrivit art.31 lit. f codul familiei nu sunt bunuri comune ci bunuri proprii ale fiecarui sot <valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul care a trecut in aceasta valoare>.
In virtutea acestui text de lege, autoturismul dobandit in timpul casatoriei de parata (pretul fiind achitat de aceasta cu bani proprii), devine proprietatea exclusiva a acesteia. A operat, asadar, in cauza, o subrogatie reala cu titlu universal, intelegandu-se prin aceasta inlocuirea juridica a unui bun cu un altul.
In consecinta, instanta va constata calitatea de bun propriu a paratei pentru autoturism."

R. contesta faptul ca masina a fost achizitionata cu acei bani. Ce ar putea invoca intr-un eventual recurs si ce sanse ar avea?

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar. bun dobandit prin vanzarea unui bun propriu Julyano Julyano Va rog sa-mi dati un sfat in legatura cu urmatoarea speta: Fiica reclamanta a cerut iesirea din indiviziune cu privire la bunurile ramase in urma decesului ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune sau nu... Orieta Orieta Daca in timpul casatoriei am mostenit personal o avere pe care am valorificat-o in bunuri mobile si imobile,acestea vor face parte din procesul de partaj si se ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea unui imobil in timpul casatoriei de unul dintre soti eli67 eli67 In cazul cumpararii unui imobil de catre unul dintre soti in timpul casatoriei, daca imobilul a fost achitat in totalitate de catre unul dintre soti, ... (vezi toată discuția)