avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de folosințã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de folosințã

Bună ziua!
Mă confrunt cu următoarea situație: tatăl meu și sora sa nu au făcut succesiunea după părinți pentru terenurile arabile și păduri. În consecință au muncit bucățile de pământ prin acord verbal. Există însă o bucată de teren pe care și-au contestat-o permanent, fiecare dorind s-o lucreze deoarece are intindere suficientă pentru a primi fonduri de la Apia, iar sora tatălui meu a luat spre folosință doar parcelele de acest tip. Din 2005, de cand a murit bunica mea (bunicul decedând înainte), tatăl meu a lăsat-o pe sora sa s-o lucreze, aceasta încredințând-o în arendă unui vecin și încasând în același timp fondurile europene aferente și o parte din produse. Momentan s-a pus problema succesiunii, pe care numai tatăl meu dorește s-o facă, sora refuzând, iar această bucată de teren a revenit în discuție.
Menționez că impozitul pe întreg pământul a fost achitat, în mod egal, de ambii frați, tatăl meu dând partea sa de bani mătușei mele care plătea întreaga sumă (dat fiind că în primărie tot pământul figurează pe numele său, nu se știe bine pentru care motiv). De asemenea, tot aceasta era cea care întocmea dosarul pentru Apia și ridica banii pe întreg pământul, tatălui meu dându-i cât considera ea, fără a fi verificată de către acesta.
În urmă cu trei ani, sora a încetat să-i mai dea fratelui o parte din sumele sosite de la Apia, justificând că achită impozitul cu ele.
Anul acesta tatăl meu, intenționând să facă succesiunea, concentrându-se astfel și pe bucata de pământ controversată, a descoperit că impozitul pe întreg pământul nu a mai fost achitat din momentul în care el nu a mai contribuit direct, lăsându-i sorei sumele de la Apia petru a rezolva acest aspect. Văzând această înșelătorie, a decis să achite la primărie impozitul (pe toți cei trei ani) aferent bucăților de pământ muncite de către el, inclusiv a celei controversate pe care a hotărât să nu i-o mai dea în folosință dat fiind faptul că aceasta se afla lângă casa lui, iar per total, sora sa avea în folosință o suprafață de teren mai mare.
Desi a achitat impozitul și și-a anunțat sora că-și va relua în folosință acest teren , aceasta a continuat să-l dea în arendă vecinului respectiv care l-a semănat și l-a plantat fără să ia în considerare obiecțiile fratelui său. De asemenea, tatăl meu a vorbit și cu vecinul care l-a luat în arendă informându-l asupra neînțelegerilor familiale, însă acesta l-a ignorat total.
Întrebarea mea ar fi: în situația în care succesiunea nu este efectuată, unul dintre moștenitori (sora tatălui) are dreptul să arendeze o suprafață de pământ în condițiile în care nu se regăsește de comun acord asupra acesteia cu celălalt moștenitor (tatăl), cu atât mai mult cu cât nu-i achită taxele, tatăl meu ocupându-se de acest aspect?
De asemenea, aș dori să știu, în cazul în care sora tatălui meu n-ar avea acest drept, ce măsuri se pot lua până la momentul finalizării succesiunii, dat fiind că impozitul acestui teren este plătit pe ultimii trei ani de tatăl meu iar de el profită alții.
Vă mulțumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Sesizare parchet ContSters42601 ContSters42601 Rog un specialist in drept penal sa- mi dea un sfat la urmatoarea situatie: Cumnata mea al carui tata decedase avea informatii ca unul din fratii acesteia ar ... (vezi toată discuția)
Contract utilizare o portiune pamant grevat Robert_ Robert_ Buna ziua, As vrea sa cumpar o parte din arealul de pamant de la vecinul meu. Problema este ca el are un credit si nu poate sa dezmembreze bucata. Eu vreau ... (vezi toată discuția)
Cum pot să încasez arenda restantă? eduard1212 eduard1212 Salutare, Bunica (din partea mamei) a decedat acum 14 ani, Terenul pe care l-a moștenit de la părinții ei (părinții bunicii), se află într-o altă ... (vezi toată discuția)