avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de Proprietari tip \\"struto-camila\\"
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de Proprietari tip "struto-camila"

Buna ziua. Am deschis acest subiect (am cautat altul asemanator dar nu am gasit) pentru o situatie aparte. Si anume o Asociatie de Proprietari intinsa pe mai multe blocuri (condominii).

Legea 230/2007 reglementeaza termenul de condominiu:

"Art. 3. - In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) cladire-bloc de locuinte-condominiu - proprietatea imobiliara formata din proprietati individuale, definite apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinte, si proprietatea comuna indiviza. "


Legiuitorul a reglementat si o delimitare clara a ceea ce inseamna condominiu specificand :
"Poate fi definit condominiu si un tronson cu una sau mai multe scari, din cadrul cladirii de locuit, in conditiile in care se poate delimita proprietatea comuna; "

Mai mult decat atat:
Art. 5. - (1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
(2) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
(3) Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere.


Asadar, avand in vedere cele mai de sus, va rog daca se poate un raspuns juridic avizat: Este "legala" o Asociatie de proprietari "infiintata" pe mai multe condominii (blocuri) ?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
AsociatiaNr1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Suciu Camelia , Consilier juridic 16:38, 20 Martie 2013
Da ,este legala in conditiile in care detine intreaga documentatie necesara infiintarii asociatiei de proprietari
In multe situatii se practica procedura ca mai multe imobile sa apartina unei singure asociatii de proprietari


Si baza legala ? Eu ma refer strict la baza legala. Si ca sa arat si scopul intrebarii mele: exista o asociatie de acest tip "struto-camila" pe care mai multi proprietari vrem sa o contestam (din diverse motive) si inainte de a demara procedurile avem nevoie de cateva raspunsuri.
Din punctul meu de vedere atata timp cat legea specifica fara interpretari ca o asociatie de proprietari se poate infiinta in cadrul unei cladiri (sau cel mult al unui bloc cu mai multe scari) nu se poate aduce in discutie "practica".
Intr-o astfel de asociatie, cu peste 80 de blocuri, nu se poate realiza o administrare eficienta. Ganditi-va ca exista un administrator la atatea blocuri. Fiecare cu problemele sale.
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
Adriantot, moderator
Ca aveti intentia sa contestati o asemenea asociatie nu duce nicaieri.
De ce? Pentru ca pur si simplu puteti iesi oricand din aceasta asociatie, facandu-va propria dv. asociatie pe bloc sau chiar pe o singura scara.

Infiintarea asociatiei se definitiveaza la judecatorie, asa incat intrebarea dv. are si un raspuns: este legal infiintata daca judecatorul care a dat hotararea nu a avut obiectii.


Nu infiintarea unei asociatii pe un singlur bloc este problema. Problema este ca se doreste \"desfiintarea\" actualei asociatii. De ce? Pentru niste matrapazlacuri. Ce cred ca s-au facut in mai multe orase. Sa vedem.
Actuala asociatie a fost \"creata\" pe scheletul fostei asociatii de locatari. Asociatie de locatari care a fost infiintata in 1996. Atunci cand exista \"incalzire la comun\". Si alte la comun. In fine ca sa nu plictisesc, treaba sta cam asa: Noua asociatie a preluat \"patrimoniul\" vechii asociatii (ca sa spun asa). Si cel mai important a preluat si creantele (datoriile) proprietarilor catre asociatie. Aceste datorii in marea lor parte sunt datorii la intretinere. Dar care datorii au fost \"facute\" pe vremea vechii asociatii si in special catre firma de distribuire a agentului termic si a apei potabile. Firma care a intrat in procedura de faliment. Insa datoriile s-au pastrat. Iar aceste datorii au venit \"in cascada\" . Multi bani s-au \"facut nevazuti\" prin contracte fictive de dezinsectie si reparatii fictive si etc. Insa datoriile au ramas. Culmea momentan nu exista datorii. Catre niciun furnizor de utilitati. Cine stie despre ce vorbesc stie \"ingineria\" .

Un audit este scump. Si anevoios. Si nu se poate sti ce se va intampla. Singura solutie este desfiintarea asociatiei. Cei care au vechile datorii sa se descurce. Multi dintre noi nu mai vrem sa continuam in acest fel.

Acum urmeaza partea cea mai grea. Stiu ca aici pe acest forum sunt utilizatori care detin o functie in cadrul unei asociatii sau care au legatura cu aceasta si care sunt sustinatori infocati ai acestor asociatii. Am mai pus intrebari in trecut si din raspunsurile primite am observat o \"directie\" de genul : \"Dar asociatiile sunt ceva bun\". Sunt de acord in totalitate. Numai ca nu sunt pentru noi. Datorita caracterului nostru infect. Datorita naturii noastre umane. De a insela. De a fura. Si atunci la ce bun? De ce sa platim niste bani aiurea doar ca sa avem asociatie? Ca sa imbuibam pe unul si pe altul? Ma uit la mine pe scara. De ani buni nu s-a mai facut nimic. Peretii scrijeliti, subsolul cu rahatul (ma scuzati) pana la gat, acoperisul sta sa cada. Vecinii? Nu sunt bani. \"Dar imi cade acoperisul in cap\" Raspuns : \"Nu sunt bani\". \"Dar s-a distrus fundatia blocului, ori ne afundam in apa ori la urmatorul cutremur mai mare ne prabusim\" Raspuns : \"Nu sunt bani\". Asociatia??? \"Nu vor vecinii\". Si atunci ce sa fac? Sa repar eu si sa-i execut silit pe vecini sa-mi dea banii? Pai nu imi dau in cap noaptea pe scari? Asa ca ori cu ori fara tot una este.

Am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca sumele stranse din cota-parte ce o dam la asociatie pe un an de zile ne ajunge sa reparam si subsolul si acoperisul. Asa ca am hotarat impreuna cu vecinii sa depunem lunar sumele intr-un cont la banca (cu mai multi beneficiari sa nu care cumva sa ia vreunul banii) si la anul sa mergem in grup sa gasim o firma sau niste mesteri sa reparam blocul. Deja am ajuns la un consens fiecare sa isi faca curat in dreptul apartamentului si cu schimbul pe trepte si in fata blocului. Ca femeia de serviciu vine o data pe saptamana sa spele si sa faca curat. Cred si eu la 80 de blocuri.

Cam asta este.

A si uitasem. Daca acel judecator a judecat "stramb" nu exista o solutie sa "indreptam" ? Cum sa fi tu mai presus de lege? Cine iti da tie drepul sa interpretezi legea cand acesta stipuleaza in mod clar modul in care se infiinteaza asociatii?

Si am mai uitat ceva. Sa iesi dintr-o asociatie asa de mare nu este asa de usor. De ce? Pentru ca de iesit iesi dar cota parte tot trebuie sa o platesti. De ce? Datorita starii de indiviziune fortata. Esti "obligat" sa faci in continuare parte din asociatie pentru ca esti minoritar. S-a inteles? Daca restul vor trebuie sa vrei si tu.
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
Adriantot, moderator
Daca iesiti, ca bloc, din asociatia-mama, cota-parte nu trebuie s-o mai achitati acolo deoarece iesiti atat cu proprietatile private, cat si cu cota-parte indiviza aferenta apartamentelor din bloc.
Nu exista cota-parte indiviza pe un ansamblu de blocuri deoarece intre blocuri nu exista proprietate comuna. Asadar fiecare bloc are propria sa proprietate comuna, distincta fata de celalte blocuri.
Faceti o AG adhoc (pentru ca inca nu sunteti organizati legal) si cereti pe un tabel cu semnaturi sa iesiti din asociatia-mama. Asta presupune sa va luati la plecare debitele si creditele proprii.
Acum, se pune problema ca, inainte de a face acest pas, sa identificati posibilitatea ca fiecare cheltuiala sa poata fi emisa pentru noua dv. asociatie. Asta presupune ca pentru utilitatile cu contor sa aveti contoare proprii de bransament pe bloc.
Va trebuie aceasta identificare pentru ca furnizorii trimit facturile acolo unde au fost facute contractele, adica la asociatia-mama.
Asta presupune sa va constituiti in asociatie de sine statatoare si sa faceti contracte separate cu furnizorii si prestatorii de servicii.
Deci va trebui sa va organizati legal in asociatie de proprietari.
Cum vreti sa va gospodariti mai departe este numai treaba dv, puteti sa va faceti conturi la banca cate vreti si cu cate semnaturi vreti, sa va angajati sau nu ingrijitori, administratori sau cenzori....Va priveste.

Ceea ce sugerati ca ati vrea sa faceti cu banii pe care actualmente ii dati asociatiei-mame este tot un fel de organizare, dar care, sa va spun drept, pe langa ca de-abia aceasta este o struto-camila nelegala, dar presupune si riscuri pe care nu le puteti prevedea in viitor.
Pentru intamplari eventuale, de exemplu se muta unul in bloc care nu vrea sa plateasca intretinere sau fonduri intr-un cont de banca privat pe motiv ca nu are incredere in persoanele care administreaza aceste conturi, n-aveti ce-i face. O asociatie legal infiintata il poate chema in instanta. Dv., ca persoane fizice, nu.

Deci clarificati-va exact ce vreti si noi va vom sustine cu sfaturi si documentatie. Noi, insemnand presedintii de asociatie si administratorii de pe acest forum, care cum poate.

Nu sunt multi dintre acestia care sa sustina cu fervoare existenta acestor asociatii mamut, fie si pentru faptul ca se administreaza extrem de greu.

Personal sustin asociatiile foarte mici, chiar daca costurile de administrare sunt poate mai mari decat la gramada, dar hotararile proprietarilor si deciziile comitetelor executive sunt mult mai aproape de vointa reala a membrilor.

Si nu va ganditi in primul rand la costuri, ci la o imbunatatirea a administrarii, a convietuirii impreuna si a rezolvarii problemelor cu care va confruntati.

Ceea ce doriti dv. este posibil, numai ca trebuie s-o faceti legal si cu respectarea legii, astfel ferindu-va de amatorismele "pe langa lege" care mai devreme sau mai tarziu s-ar putea indrepta impotriva celor bineintentionati. Drumul spre iad e presarat cu intentii bune.

Alte discuții în legătură

Desfiintarea unei asociatii de proprietari albuemanoil albuemanoil Ce demersuri legale trebuiesc facute pentru desfiintarea unei A. P. ? Motivele sunt urmatoarele : 1. nu exista un acord de asociere ; 2. nu exista o ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari-plata lucrarilor de interes comun Ruxandra15 Ruxandra15 Buna ziua, Revin cu o intrebare: Cine suporta plata reparatiilor de interes comun:Inlocuirea/repararea acoperisului,inlocuirea conductelor pe o coloana s.a. ... (vezi toată discuția)
Presedintele si administratorul asociatiei vulturul -zarnesti, ... profesoara10 profesoara10 Presedintele si administratorul asociatiei Vulturul -Zarnesti, jud. Brasov au decedat.Fiica fostului administrator si cenzorul au influentat membrii asociatiei ... (vezi toată discuția)