Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Am comis o infractiune pe teritoriul Austriei, acum vreo jumate de an. Cand m au prins acolo, am recunoscut fapta si m au trimis in tara, pentru ca aveam interdicitie. Acum cateva zile am fost chemat la politie in romania, cica mi-au facut dosar pt acea infractiune la noi, dupa incadrarea noastra. Este posibil sa fiu judecat aici pt o fapta comisa acolo?Daca m as duce in Austria sa cer sa ma judece dupa legea lor, ca e mai blanda, se poate?adica instantele romane ar trimite ds inapoi?sau din moment ce l au trimis aici, cei din Austria ma vor trimite sa ma judec in Romania?Va multumesc.
probabil este vorba despre o comisie rogatorie, solicitere formulata de autoritatile austriece, care va ancheteaza si in lipsa, probabil au nevoie de anumite lamuriri, mergeti si dati explicatii
Am fost la Politie si mi-au spus ca am dosar penal aici pt fapta comisa acolo.ca a fost preluata urmarirea penala.va rog sa mi spuneti, daca ma duc in Austria pot sa ma judec acolo?adica s-ar putea retrimite dosarul la ei?sau din moment ce a fost preluata urmarirea penala de organele noastre nu mai pot face nimic?
exista in codul penal un principiul de drept ce stabileste modul in care se aplica legea romana in spatiu.acolo scrie frumos ca persoanele cu cetatenie romana ce comit o infractiune in romania sau in alt stat membru sunt judecate de instantele romane. (nu scrie exact asa cum am scris eu mai sus) dar aia e esenta:)
Asa este. Mai am o nelamurire totusi : aceasta cerere de preluare a urmaririi penale poate fi atacata de mine cu recurs( ma refer la recursul despre care vb legea 302/2004, cel in 5 zile de la pronuntare)?sau in acest caz partile sunt statul solicitant si statul solicitat?adica ar fi trebuit sa fiu si eu citat cand s-a judecat admisibilitatea cererii de preluare?pt ca nu am fost instiintat.nici pana la acest moment nu am prmit nicio citatie. m am dus la Politie intrucat agentul mi -a "lasat vorba" pe la vecini sa ma prezint.