avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act vanzare-cumparare

Sant in tratative sa cumpar o casa la tara si as dori sa ma informati asupra unui aspect.Doresc ca eu si sotia mea sa fim titulari,si dupa decesul unuia din noi celalant sa intre pe deplin in posesie fara a mai face sucesiune daca este vreun astfel de articol .As dori sa mentionam de acum in actul de vanzar-cumparae pentru evita alte interpretari dupa.Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Bojan I.M. , Mediator 08:37, 14 Martie 2013
Trebuie sa tineti cont de asa numita rezerva legala, prevazuta de Art. 1086 din Noul Cod Civil:

"Noţiunea de rezervă succesorală

Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri."

Exista o serie de mostenitori rezervatari care nu pot fi inlaturati de la succesiune, va citez Art. 1087 din Noul Cod Civil:

"Moştenitorii rezervatari

Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului."

Deci, daca aveti (dumneavoastra sau sotia) copii din casatorie sau din afara ei, naturali sau adoptati, precum si urmasi ai acestora în linie dreapta la infinit (nepoti, stranepoti, etc.) sau parinti in viata, acestia sunt mostenitori rezervatari si nu pot fi inlaturati de la mostenire.
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Cu sau fara mostenitori rezervatari succesiunea trebuie dezbatuta. Nu se poate incheia in timpul vietii un act care sa dea posibilitatea de a sari peste aceasta procedura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donație sau contract de v-c? Dalida2 Dalida2 Buna ziua. Mătușa mea (sora tatălui) dorește sa-mi cedeze un imobil. Dansa este văduva și nu are copii. tatăl meu este in viața. Mai am un frate din ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari dovleacmihaela dovleacmihaela buna ziua . va rog frumos sa-mi spuneti fratii intre ei sant mostenitori rezervatari ?de ce intr-o publicatie scrie ca sora lui sergiu nicolaescu ataca ... (vezi toată discuția)
Mostenire gadaleangrigore@yahoo.com gadaleangrigore@yahoo.com Scuze daca gresesc, Tatal meu a decedat, a fost recasatorit si i-a facut sotiei o donatie de 1/2 din casa, gradina casa este mostenita dela bunici mei adica ... (vezi toată discuția)