avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata contributii de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata contributii de catre angajator

Sunt angajat la o firma (firma aflata in insolventa momentan,in curand poate in faliment)iar in ultimii 2 ani nu s-au facut plati pentru contributii catre finante decat in proportie foarte mica.
- Neplata contributiei la Pensii imi anuleaza stagiul de cotizare(vechimea in munca) pentru pensie, daca angajatorul a depus declaratiile lunar dar nu a facut plata contributiei?
1. Vechimea in munca nu este conditionata de plata contributiilor la bugetul de stat .. potrivit art.16 alin.4 C.mun., munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. .. din textul legii nu reiese ca vechimea in munca este afectata de plata contributiilor.

2. Legea nr.263/2010 prevede :
art.3 alin.1 lit. p - p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;

Asadar, nici stagiu de cotizare pentrui pensie nu este afectat de neplata contributiilor ...
Multumesc.
Buna ziua. Nu inteleg exact, daca firma nu a platit pt pensie fiind in insolventa, nu ma afecteaza?

Cornel Vasile a scris:

1. Vechimea in munca nu este conditionata de plata contributiilor la bugetul de stat .. potrivit art.16 alin.4 C.mun., munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. .. din textul legii nu reiese ca vechimea in munca este afectata de plata contributiilor.

2. Legea nr.263/2010 prevede :
art.3 alin.1 lit. p - p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;

Asadar, nici stagiu de cotizare pentrui pensie nu este afectat de neplata contributiilor ...

Va afecteaza cuantumul pensiei si nu al stagiului de cotizare.
Multumesc, dar am.aflat ca nu depus declaratiile angajatorul.Asta ce mai inseamna?

Cornel Vasile a scris:

Va afecteaza cuantumul pensiei si nu al stagiului de cotizare.

Alte discuții în legătură

Contract inregistrat la itm, lipsa contibutii la casa de pensii Sabinab22 Sabinab22 Buna seara! Am o nelamurire cu privire la stagiile de cotizare la Casa de Pensii si autenticitatea contractului de munca. Sunt angajata la o societate cu ... (vezi toată discuția)
Prescriere contract de munca ioannanice ioannanice Buna ziua, Am o intrebare referitoare la inregistrarea unui contract de munca: eu am lucrat din 2011 pana in 2012 la o firma aflata acum in radiere, patronul ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu mi-a platit contributiile sociale, cum procedez? ionuca ionuca Astazi am fost la casa de pensii si mi-am ridicat adeverinta cu stagiul de cotizare, si am avut un soc sa vad ca inca de la inceputul anului de cand lucrez la ... (vezi toată discuția)