avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract inregistrat la ITM, lipsa contibutii la Casa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract inregistrat la ITM, lipsa contibutii la Casa de Pensii

Buna seara!

Am o nelamurire cu privire la stagiile de cotizare la Casa de Pensii si autenticitatea contractului de munca.

Sunt angajata la o societate cu sediul in Bucuresti din 2011. Am fost la ITM in orasul in care am domiciliu, unde mi s-a spus ca am contract de munca din 2011 (de la data angajarii), cu norma intreaga, activ.

Cu toate acestea, in contul online pe care l-am facut pe site-ul Casei de Pensii pentru a vedea stagiile de cotizare, figurez doar cu 2 (doua) luni platite: mai si august 2015. Se poate sa fie o eroare la mijloc sau sunt sanse mari ca aceste contributii sa nu se fi platit (in afara celor 2 luni)?

Puteti sa imi spuneti, va rog, de ce apar doar 2 luni, daca contractul de munca este din 2011 pana in prezent (conform ITM-ului)?

Angajatorul sustine ca a platit contributiile pentru intreaga perioada lucrata si este dispus sa imi puna la dispozitie acte doveditoare in acest sens. Puteti sa imi spuneti, va rog, de ce documente e nevoie si in ce format (electronic, printat) pentru inregistrarea corecta a tuturor cotizatiilor?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Sabinab22 , utilizator 12:27, 17 Ianuarie 2016
Intrebati-l pe angajator, daca a depus declaratia D112 in fiecare luna.
Multumesc pentru raspuns.
Nu l-am intrebat punctual de aceasta declaratie, dar sigur raspunsul lui va fi da; a spus in nenumarate randuri ca a depus toate actele lunar, dar nu stie de ce nu sunt inregistrate la Casa de Pensii. Mentionez ca in situatia asta nu sunt doar eu, ci si alti 5-6 angajati.
In cazul in care nu e o eroare la mijloc (si contributiile nu au fost platite), se pot depune declaratii rectificative? Daca da, e o perioada maxima (adica se pot depune declaratii rectificative pentru 2011-2015)?
Si o ultima intrebare, daca la ITM mi s-a spus ca am contract din 2011, activ, asta inseamna ca am vechime de 5 ani sau vechimea e conditionata de plata contributiilor?
Multumesc!
1. Daca ar fi depus declaratiile atunci in adeverinta de stagiu de cotizare trebuia sa figureze si lunile care va lipsesc.

2. Potrivit art.16 alin.4 C.mun. : Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Pe cale de interpretare, rezulta ca vechimea in munca nu este afectata de neplata contributiilor.

3. Din Legea nr.263/2010:
art.3
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
p)stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
.....

Din lege, in speta, reiese ca , stagiul de cotizare pentru pensie constituie perioada de timp pentru care s-a datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii si nu pentru care s-a platit.
Multumesc pentru raspuns!
O ultima intrebare: In cazul in care nu e o eroare la mijloc (si contributiile nu au fost platite), se pot depune declaratii rectificative? Daca da, e o perioada maxima (adica se pot depune declaratii rectificative pentru 2011-2015)?
Se pot depune declaratii rectificative.

Alte discuții în legătură

Neplata contributii de catre angajator brinzaru brinzaru Sunt angajat la o firma (firma aflata in insolventa momentan,in curand poate in faliment)iar in ultimii 2 ani nu s-au facut plati pentru contributii catre ... (vezi toată discuția)
Ani lipsa la vechime in cartea de munca luciapatricia luciapatricia Buna ziua Am lucrat in perioada 2006-2010 intr-o firma..M-am reintors din anul 2012 luna iunie,si avand nevoie de niste documente ,am scos stagiul de ... (vezi toată discuția)
Incetare cim cu acordul partilor diana24 diana24 Documentul de incetare de ambele parti isi exercita influenta in ziua incheierii sau in ziua cand fostul angajat il semneaza.De exemplu el a fost realizat pe 1 ... (vezi toată discuția)