avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Nerespactarea Contractelor de Garantie constituie ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Nerespactarea Contractelor de Garantie constituie infractiunea de inselaciune?

Buna ziua,
Am cumparat in septembrie, prin leasing un autoturismul de import, marca Ford Focus, de la o societate de vanzari auto second hand.
La predarea bunului vanzatorul mi-a inmanat Certificat de Garantie, Declaratia de conformitate si Procesul Verbal de predare primire, precum si alte documente apartinand bunului.
In prezent autoturismul este in Service pentru reparatii la motor (motor care intra in garantie).
Vanzatorul refuza sa acorde garantia de buna voie desi a fost informat in timpul legal si mi-a transmis telefonic ca trebuie sa ma adresez instantei.
Am facut foarte multe reclamatii. De la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului pana la ziare, televiziuni locale, ONG-uri pentru protectia consumatorului si acum astept raspunsuri de la ele.
Afland de aceste reclamatii reprezentantul legal al vanzatorului m-a amenintat telefonic cu bataia.
Am depus reclamatie la politie.
Dupa trecerea celor 15 zile de la data anuntarii vanzatorului (L449/2003) pot face plangere pentru inselaciune?
Multumesc
Florentina MITREA
Cel mai recent răspuns: flurryorama , utilizator 11:31, 23 Februarie 2009
In penal nu este nevoie sa astepti 15 zile ca sa faci plangerea pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.Doar daca vrei sa dai in judecata societatea pentru pretentii(pe cale civila ) trebuie sa urmezi inainte procedura prealabila a Concilierii directe care implica trimiterea unor notificari si trecerea anumitor termene prevazute de art 720ind.1 Cod Proc.Civila.
Nu constituie infractiunea de inselaciune. Eventual o plangere pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Ar fi ideal sa obtineti un refuz scris din partea service-ului respectiv (fax-preferabil).

Cel mai bine este sa mergeti pe civil cu o actiune in raspundere contractuala.

Av. Adrian Posdarie
Da, nici eu nu vad nicio infractiune de inselaciune.
E o problema pe care o va rezolva instanta civila.
Trebuie sa deschideti un proces civil, nu unul penal.

avocat Claudiu Lascoschi
Art. 260: Înselaciunea
...
(3)Inducerea sau mentinerea în eroare a unei persoane, cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, savârsita în asa fel încât fara aceasta eroare cel înselat nu ar fi încheiat sau executat contractul în conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta în alin. (1) sau (2), dupa distinctiile acolo aratate.
...

Daca eu stiam ca vanzatorul nu isi va indeplini obligatiile asumate prin contract, respectiv garantia, nu mai cumparam acel bun de la el.

OPC nu ii poate aplica decat o amenda... dar nu-l poate obliga sa suporte garantia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune sau nu? anam_bv anam_bv buna ziua! am si eu un caz si as avea nevoie de niste lamuriri. am cumparata o motocicleta cross de la X.( cross-urile nu au acte pt ca nu se inmatriculeaza, ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract dealer auto loredanadiana loredanadiana Buna ziua! In data de 22. 08. 2012, am incheiat cu o societate din Bacau (dealer auto) un contract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui autoturism ... (vezi toată discuția)
Inselaciune EriRadulescu EriRadulescu Am cumparat o geanta de pe OLX si fata care a trimis-o sta in Timisoara. Cand a ajuns produsul am vazut ca nu e acelasi si cand am contactat o mi a zis ca o ... (vezi toată discuția)