Sa va constituiti parte civila in cadrul procesului penal , in care vanzatorul este parte, in caz ca va fi demarat. Daca nu , in baza chitantei de mana, sa il actionati la instanta civila in vederea recuperarii prejudiciului.
Puteti si sa depuneti plangere, separat, pentru inselaciune, la fel, cu constituire de parte civila.
Daca este ridicata de politie pentru cercetari este clar ca este vorba de o infractiune de furt si ca dvs. ati fost cumparator de buna credinta. Deci nu avem de-a face cu infractiunea de inselaciune, deoarece nu sunt intrunite elementele constitutive. Veti putea recupera suma de bani printr-o actiune in instanta, pe cale civila.
Succes!
Infractiunea de inselaciune are la baza, pe deoparte, inducerea in eroare a partii vatamate, pe dealta parte, producerea unui prejudiciu.
In cazul in care, cel care v-a vandut motorul este si si hotul, atunci cu buna stiinta v-a indus in eroare (mai ales ca a si declarat ca motorul nu este furat, fiind un veritabil proprietar) si binenteles v-a cauzat si un prejudiciu, constand in pretul platit. Miroase a inselaciune.Parerea mea.
Insa, daca si el (vanzatorul) a cumparat motorul de la alta peroana, fata de d-tra nu exista inselaciune.
Cu privire la buna-credinta a d-stra, atat in primul caz, cat si in cel de-al doilea, aceasta nu operaza la fel ca intr-o speta civila, organul judiciar fiind obligat sa repuna partile in situatia anterioara, adica motorul va fi restituit partii vatamate (de la infractiunea de furt), iar d-stra va veti constitui parte civila la infractiunea de inselaciune, in primul caz, sau nu in cel de-al doilea caz.
Atentie, cel care fura un bun si dupa aceea il vande dandu-se drept proprietar, aratand un inscris, fie el sub semnatura privata, savarseste 2 infractiuni. furt si inselaciune prin mijloace frauduloase (folofind inscrisul fals)