avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintarea copilului minor catre un \\"tert\\"
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintarea copilului minor catre un "tert"

Buna seara,

Situatie: X(Barbatul) si Y(Femeia) traiesc in concubinaj, iau nastere 2 copii (in prezent minori).Fetita 5 ani, baiatul 2 ani. Femeia pleaca de acasa(in strainatate), ii paraseste , barbatul actioneaza in instanta pentru custodia copiilor pe care o si castiga.Femeia este obligata la plata pensiei alimentare (pe care nu a platit-o niciodata).

Barbatul nu isi permite sa creasca copilul cel mic in conditii optime si de aproximativ 1 an de zile l-a lasat in grija unor buni prieteni care ii ofera cele mai bune conditii.

Barbatul s-a hotarat sa " incredinteze " (probabil termenul nu este corect) catre acesti prieteni buni in sensul de a trece copilul pe numele lor , sau in custodie,infia(oricare ar fi termenul corect). Mai simplu, sa dea copilul cel mic (baiatul) prietenilor ca si cum ar fi al lor (in drepturi).

Intrebare: Pentru aceasta speta, exista vreo varianta legala pentru a da copilul de catre acesti prieteni si daca da, care este acesta? Vreun act la notar?
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
cadriancosmin, utilizator
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 12:46, 15 Martie 2013
Nu, nu se poate! Fara acordul ambilor parinti , caci mama nu e decazuta de drepturile parintesti, nu poate fi dat spre adoptie.
Copilul sau copiii nu pot fi adoptati decat cu acordul ambilor parinti .Mama care se afla in strainatate trebuie sa-si dea acordul la adoptie . Daca ambii parinti naturali sunt de acord parintii adoptivi vor solicita prin instanta adoptia.
Mergeti la DGASPC si discutati situatia copilului, se poate institui masura plasamentului familial.
Barbatul nu isi permite sa creasca copilul cel mic in conditii optime si de aproximativ 1 an de zile l-a lasat in grija unor buni prieteni care ii ofera cele mai bune conditii.


Articolul 399 Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane.

(1) În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.

(2) Instanţa stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau de către unul dintre ei.


Plasamentul unui minor în regim de urgenţă, potrivit art.64 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, este o măsură de protecţie specială, cu caracter temporar, care se stabileşte în situaşia copilului abuzat sau neglijat, precum şi în situaţia copilului găsit sau abandonat în unităţi sanitare.


Succes.


Buna ziua,

Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Imi sunt de real ajutor.

Alte discuții în legătură

Divort ionutz_carlos ionutz_carlos intr-o casatorie ,barbatul plecat de 1 an de zile de acasa ar putea avea castig de cauza la divort asupra copiilor? (vezi toată discuția)
Cum poate să-și ia mama înapoi acasă copiii dați în plasament? acum are o situație materială bună Mihaela20feb Mihaela20feb buna ziua, prietena mea are 5 copii cu 2 barbati,3 copii cu primul si 2 cu al doilea. Problema este primul copil baiat 9 ani este luat de primul ... (vezi toată discuția)
Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)