avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinea stingerii datoriilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinea stingerii datoriilor

Buna ziua,in calitate de proprietar al unui apartament , am acumulat o datorie restanta la plata intretinerii de 8.000 lei si o penalizare de 5.500lei. Pentru aceasta suma am fost chemat in instanta,iar acest fapt l-am aflat ulterior primului termen de judecata(nelocuind la adresa nici o persoana). Am mers la administrator sa achit debitul principal, urmand ca penalitatile sa le platesc ulterior.Din documentele (p-v)depuse in instanta reiese faptul ca din totalul de 80 de proprietari doar 30 au fost de acord cu perceperea penalitatilor de 6%/luna(procent legal), iar in intampinare se specifica faptul ca asociatia nu a fost penalizata la plata facturilor pentru utilitati.
Problema intampinata este faptul ca administratorul nu doreste sa incaseze debitul principal(pentru a nu mai genera penalitati ulterioare ,am gandit eu) ci mai intai penalitatile,spunandu-mi ca daca ar proceda cum doresc eu, vor comite o ilegalitate deoarece suntem in litigiu.Ba mai mult de atat , au mentionat ca daca vreau sa achit integral suma , ei tot nu o vor primi , deoarece ei au cheltuit 2400lei cu avocatul, bani care tot eu va trebui oricum sa-i platesc, desi intampinarea nu este semnata de un avocat ci de asociatia de proprietari . Mi-au spus sa astept hotararea judecatoreasca. Am solicitat administratorului si presedintelui sa-mi motiveze in scris acest fapt si sa stampileze ,dar din nou mi-au spus ca nu pot face acest lucru, consultandu-se telefonic si cu avocata angajata, care nu a vrut sa auda de acest lucru ,invocandu-mi legea 230.Trebuie sa va mai spun si faptul ca nu au vrut sa-mi comunice contul bancar, in ideea sa achit o parte din debit, iar chitantele de incasare nu sunt personalizate,cu datele asociatiei, sunt fara regim special.
Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:35, 15 Martie 2013
1. Sistemul de penalizare este stabilit de comitetul executiv asa cum prevede Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari prevede:
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
..........
j) stabileste sistemul propriu de penalizari ale asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.

Deci nu proprietarii stabilesc acest sistem de penalizare, ci comitetul executiv. Evident ca acest sistem de penalizare trebuie prevazut fie in statut, fie decis ulterior printr-un PV intr-o sedinta a CE.

2. Daca dv. doriti sa platiti o parte din suma restanta, administratorul trebuie sa va primeasca acesti bani, sa acopere din ei o parte din cotele restante si o parte din penalizari, in ordinea vechimii, iar in instanta sa sustina recuperararea numai a sumei ramasa de plata, iar hotararea instantei se va pronunta numai cu privire la pretentiile asociatiei dupa ce vi s-a scazut aceasta suma achitata.
Este un abuz al administratorului ca nu vrea sa va primeasca aceasta plata deoarece va pune in situatia sa platiti mai multe penalizari.
De asemenea este un abuz necomunicarea contului asociatiei. Acesta nu este secret si el exista, printre altele, si pentru depuneri in acesta de sume din partea proprietarilor.

Au fost prost sfatuiti si incorect de catre avocat.

Trimiteti acesti bani prin mandat postal, pastrati recipisa de la posta si o prezentati in instanta, chiar daca ei refuza ridicarea sumei de la posta, puteti demonstra in instanta ca ati avut bunavointa, dar ati fost impiedicat sa va achitati o parte din debit. Ati fost refuzat atat la plata in cash, cat si necomunicandu-vi-se contul bancar, ati fost nevoit sa trimiteti banii prin mandat postal.

Observatie: dv. nu puteti pretinde ce anume achitati cu aceasta suma deoarece ea trebuie sa acopere paralel atat cote restante, cat si penalizari, in ordinea vechimii acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor dan27061956 dan27061956 in luna august 2011, asociatia a calculat penalitati pe perioada 01.01.2007 pana la data de 01.08.2011.Calculul penalitatilor a fost intocmit de o persoana ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatii de locatari david.imob david.imob Sper ca cineva sa aiba rabdare sa citesca situatia prezentata de mine si sa primesc un sfat competent.Locuiesc intr-un bloc din sector 6 unde avem asociatie de ... (vezi toată discuția)