avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare ?

Buna ziua !
Va rog sa-mi spuneti unde[pe ce site sau la ce oficialitati] pot afla daca unei persoane angajate de mai mult de doua luni i s-a intocmit contract de munca ?
Mentionez ca,desi a solicitat,nu i s-a inmanat un exemplar al contractului de munca sau adeverinta de salariat necesara la medicul de familie !
Multumesc anticipat,o zi frumoasa !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:43, 15 Martie 2013
Pentru a afla daca este angajata de firma in cauza , mergeti la Inspectoratul Teritorial de Munca din zona de care apartineti si solicitati sa va ajute in acest sens.
Refuzul angajatorului de a inmana un exemplar din CIM angajatului se sanctioneaza cu amenda de la 1500 lei al 2000 lei, cf.art.260(p) Codul Muncii.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

Potrivit disp. art. 16 (alin 2)din Codul muncii ,anterior inceperii activitatii,cim se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite Inspectoratului teritorial de munca.
Angajatorul are, de asemenea obligatia ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din cim.
Necomunicarea unui exemplar de pe cim, in conditiile mentionate anterior,are semnificatia neincheierii in forma scrisa a cim, fapta care este considerata contraventie si sanctionata ca atare de codul muncii

Angajatorului ii revine de asemenea obligatia intocmirii unui dosar personal, care sa cuprinda ,printre alte acte enumerate exemplificativ de lege ,si contractul individual de munca. Salariatul are dreptul de a solicita in scris angajatorului copii dupa documentele existente la dosarul sau personal sau copii dupa paginile registrului electronic si/sau un document care sa ateste activiatea desfasurata de acesta,durata activitatii, salariul, vechimea in munca, meserie sau specialitate.In masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele enumerate, salariatul sau fostul salariat poate solicita IInspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Prin urmare, adresati angjatorului o solicitare scrisa de a va pune la dispozitie copii dupa documentele de la dosarul personal .In caz de refuz , va adresati Inspectoratului teritorial d emunca in a carui raza angajatorulisi desfasoara activitatea.
[quot ...]Necomunicarea unui exemplar de pe cim, in conditiile mentionate anterior,are semnificatia neincheierii in forma scrisa a cim ...

Necomunicarea unui exemplar de pe c.i.m. nu are cum sa aiba semnificatia neincheierii in forma scrsia a c.i.m. ....
Ce semnificatie are faptul ca un angajator nu comunica ,anterior inceperii activitatii un exemplar cim, stiind (?)ca fapta aceasta reprezinta contraventie.Ba mai mult chiar, inregistrarea in registrul general de evidenta se face (scuze, ar trebuie facuta) tot anterior inceperii activitatii. (Exista acest contract , dar il tine in dosarul personal ,probabil sa se mai fezandeze.)
Ce semnificatie are (ar putea avea in opinia dv, caci nu v-ati exprimat-o) refuzul de a pune la dispozitie salariatului contractul individual de munca si adeverinta de salariat.?
Dincolo de faptele prezentate de utilizatorul lucyfer, afirmatia dv."........nu are cum sa aiba semnificatia neincheiereii in forma scrisa" se constituie ca o garantie ca cim a fost incheiat potrivit dispozitiilor legale in materie.



Alte discuții în legătură

Cim Andreea_Barbut Andreea_Barbut Dacă CIM pe ultima pagina unde apare data la care a fost înmânat de catre angajator nu este scrisul meu. Este un alt scris pot să in judecata compania pt ... (vezi toată discuția)
Verificarea contractului de munca doandaiondan doandaiondan Buna ziua! As dori sa stiu daca a fost depus contractul meu de munca,si cu ce data? (vezi toată discuția)
Contract individual de munca gabisim gabisim Buna ziua am urmatoarea intrebare in legatura cu Contract individual de munca . Avem la nivel de institutie incheiat un contract colectiv de munca incheiat ... (vezi toată discuția)