Daca termen legal de solutionare a sesizarilor transmise catre institutiile statului este de regula 45 de zile, ce pot face in cazul in care acest termen este cu mult depasit? Anul trecut, pe 15 iunie, am trimis o contestatie in numele tatalui meu la Comisia superioara de evaluare a persoanelor cu handicap si am luat la cunostinta faptul ca, desi termenul de primire a unui raspuns este intr-adevar de 45 zile, de regula se ajunge si la 3-4 luni din cauza numarului mare de dosare pe care le primesc. Ar fi fost bine chiar si asa, dar nici in ziua de astazi, la exact 9 luni de la trimiterea contestatiei, NU AM PRIMIT NICI UN RASPUNS!!! Am auzit (cazurile concrete o dovedesc) ca se taraganeaza in mod special in cazul pacientilor batrani si foarte bolnavi in speranta ca poate intre timp mor si nu va mai fi nevoie sa li se plateasca drepturile care li se cuvin. Este de-a dreptul scandalos ce se intampla si nu stiu pur si simplu cui sa ma adresez, ce sa mai fac pt a rezolva aceasta situatie. O alta sesizare la o alta institutie de unde o sa astept iar un an de zile sa primesc un raspuns???
de la expirarea termenului legal de primire a unui raspuns din partea unei autoritati a statului aveti posibilitatea in termen de 6 luni sa va adresati instantei de contencios administrativ, intrucat sunteti vatamata intr-un drept recunoscut de lege printr-un act administartiv, lipsa nejustificata a raspunsului autoritatii la petitia dvs, temeiul de drept art 7 al 7 lg.554/2004 republicata a contenciosului administrativ
D-le avocat, va multumesc frumos pt raspuns...din pacate au trecut 9 luni minus 45 zile, timp in care am tot asteptat, tocmai datorita faptului ca am fost informata inca de la inceput ca nu se respecta acest termen datorita volumului mare de munca din institutia respectiva. Consider deci ca am fost oarecum "pacalita" sa astept luni de zile, tocmai pentru a nu reclama depasirea termenului, iar rabdarea, intelegerea si bunul simt se intorc acum impotriva mea, intrucat aflu ca puteam intreprinde o actiune doar intr-un interval de 6 luni de la expirarea termenului legal de primire a raspunsului.
Am trimis abia azi sesizari la Ministerul Muncii si la ANPH...in afara de a mai astepta iar luni de zile raspunsurile de la aceste insitutii, mai pot face ceva? Ma astept ca in urma acestor sesizari sa primesc un raspuns negativ la contestatia mea, tocmai din razbunare pt ca mi-am permis sa reclam situatia forurilor superioare.
Constat insa ca aceasta "taraganare" este o practica obisnuita in institutiile de stat - am mai trecut printr-o situatie similara cand am primit un raspuns de la Casa Nationala de pensii dupa mai mult de jumatate de an, iar de la DGASPC sect 2 dupa 2 luni.
Chiar trebuie sa ne pierdem timpul si banii cu procese pt chestiuni atat de simple cum este primirea unui raspuns de cateva randuri de la o institutie de stat?? cand legea este atat de clara si mentioneaza neechivoc: "termen maxim legal 45 zile" !!!
Ce ar presupune castigarea procesului? Primesc despagubiri materiale sau doar "scuze" pentru timpul si banii pierduti in proces?
Ati spus "daca"..... cu toate ca este absolut evident ca se incalca o lege care nu poate fi interpretata dupa ureche in fel si chip, cum se intampla in cazul multor legi, nu sunt implicati martori si experti pro si contra, totusi, din cate am auzit, procesele cu institutiile statului sunt lungi si costisitoare, ele avand juristi care vin cu tot felul de smecherii/chichite/tertipuri avocatesti pt a castiga sau macar pt a trena ani de zile procesele pana cand reclamantul se plictiseste si renunta sau nu mai are bani sa continue. in situatia mea financiara precara nu imi permit sa investesc bani in procese costisitoare decat daca sunt sigura ca voi castiga, pt a-mi recupera apoi cheltuielile de judecata si, eventual, daune morale.
Asa ca mai am o ultima intrebare: este deci posibil sa nu castig litigiul???