avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestatie in anulare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestatie in anulare

II. Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu constestatie in anulare cand:

- dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale ;
- instanta respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.


Daca le-a omis intentionat, nu se mai poate contesta?
Cel mai recent răspuns: ContSters136598 , utilizator 07:20, 16 Martie 2013
Este o dispozitie legislativa deficitara, se poate contesta daca instanta a omis sa cerceteze vreunul din motivele de recurs. Dvs. nu trebuie sa faceti aprecieri aupra erorii sau intentiei instantei, e suficient sa dovediti ca unele motive au fost omise.
Contestaţia în anulare este definită de art. 317 Cod procedură civilă., este o cale extraordinară de atac, şi pot fi atacate cu contestaţie în anulare hotărârile irevocabile,din următoarele motive:
1.când procedura de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerinţele legii;
2.când hotărârea a fost dată de judecători cu călcarea dispoziţiilor de ordine publică privitoare la competenţă.
Legiuitorul însă prin alin. 2 ale art. de mai sus,art.317 C.p.civ. a extinso şi la alte situaţii şi anume cănd motivele de mai sus deşi invocate în recurs instanţa le-a respins din vari motive, aveau nevoie de verificări sau recursul a fost respins fără ca el să fi fost judecat în fond.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repunerea în termen dupa trecerea unui an de la momentul rãmânerii definitive a hotãrârii LG88 LG88 mi s-a comunicat prin posta ca sunt executat silit intr-un proces in care s-a dat o hotarare in urma cu mai mult de 1 an si de care nu am stiut, pentru ca am ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare trebuie motivata? pacurariu maria pacurariu maria Buna ziua, Daca formulez contestatia in anulare trebuie sa motivez de la inceput obiectiile sau voi invoca motivele la o urmatoare intampinare? Pe scurt ... (vezi toată discuția)
Prescriptie - contestatie in anulare Monica H. Monica H. in 2012 am formulat o somatie de plata care mi-a inrerupt prescriptia. Somatia a fost respinsa, insa nu am reusit sa formulez o cerere pe drept comun in ... (vezi toată discuția)