avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident pe partia de ski - daune materiale, cine le ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident pe partia de ski - daune materiale, cine le plateste?

Buna ziua
Sotia a fost victima unui accident pe partia de ski. Ce s-a intamplat de fapt este ca fiind pe o partie de ski nivel mediu de dificultate a fost lovita in plin din spate de un individ care era cu snowbordul , el sustinand inca de atunci ca nu a controlat placa, partia fiind destul de buna la ora aceea , neprezentand gheta. A fost chemat Salvamontul care i-au acordat primele ingrijiri si datorita faptului ca sotia acuza dureri de spate la mijlocul coloanei vertebrale si avand o tuse seaca continua , s-a luat decizia de catre cei de la salvamont sa-i imobilizeze gatul cu un guler si s-a cheme ambulanta. I s-au administrat niste calmante pana la sosirea ambulantei , care a ajuns in timp de ora pana in statiune. A fost dusa la primul spital unde i s-au facut radiografii , un eco si un ekg . Din fericire nu avea nimic rupt , dar in continuare acuzand dureri pe tot corpul .Medicul de garda din acea zi ne-a indrumat totusi sa facem un control mai amanuntit adica sa mergem la un medic neurolog pentru a fi sigur ca totul este ok . Dupa o saptamana de concediu medical am facut o programare la medicul neurolog care dupa un consult amanuntit ne-a soilcitat totusi un RMN la coloana vertebrala. Aceasta procedura este suportata de casa de asigurari doar 50% , pacientul fiind nevoit sa plateasa restul adica in cazul acesta 500 de Ron. Nu ar fi problema sa achitam aceasta suma dar m-am gandit ca ar fi normal si moral ca suma sa fie achitata de vinovatul accidentului. Am sunat la postul de Jandarmerie de unde am aflat numarul de telefon al individului stiind ca a fost legitimat in aceea zi de catre jandarmi montani si l-am sunat. I-am explicat cum au evoluat lucrurile si ca daca se simte vinovat , moral ar fi normal ca el sa plateasca aceasta procedura urmand sa-i trimit un mesaj cu locul data si ora la care se face programare . A motivat ca nu are bani si nu vrea sa plateasca ca s-a interesat la un avocat si ca nu putem sa-i facem nimic legal. A inceput sa negocieze cu mine ca ar da jumatate sa-mi aduca bani personal , lucru care l-am refuzat , am considerat ca vrea sa-mi dea niste bani si sa scape de mine, sanatatea sotiei nefiind de negociat. Dupa vreo jumatate de ora m-a sunat el si mi-a zis ca ar fi de acord sa plateasca procedura de RMN doar daca sunt probleme , doar daca doamne fereste sunt fisuri pe coloana, daca totul este ok , el nu plateste . Acest lucru ma enervat foarte tare , RMN-ul nefiind cerut special de noi, a fost solicitat de un medic neurolog in urma unei investigatii si oricum trebuie platit.
Scuzati postarea lunga dar eu sunt nedumerit in ceea ce as putea face in continuare , mie sincer mi se pare o nesimtire maxima a acestui individ. Ce as putea face in continuare din punct de vedere legal? Nu tin neparat sa-mi plateasca RMN-ul dar daca sunt probleme ce tin de sanatatea sotiei ce-i de facut . Chiar nu exista o lege care sa faca lumina in astfel de cazuri? Sunt nedumerit si in trimitrea SMS-ului cu data si ora la care facem RMN-ul , cine stie ce o sa faca o sa zica ca l-am santajat , ca i-am cerut bani , eu de fiecare data i-am spus ca nu trebuie sa vina sa-mi dea mie bani , trebuie sa vina la ora stabilita la centrul medical , sa platesca si sa-si ia chitanta care este a lui de fapt , el a generat aceasta problema din culpa si trebuie sa suporte consecintele.
Multumesc anticipat.
Dvs aveţi perfecta dreptate, moral ar fi fost ca posesorul de snowboard sa se intereseze permanent de starea de sănătate a soţiei dvs. legal, cu toata seriozitatea şi răspunderea asupra afirmaţiilor, va spun ca este exclusiv vinovat de ceea ce s a întâmplat. Iubesc acest sport de iarna, practic an de an în perioada vacantelor, de aceea am şi intervenit prompt cu răspuns. Nu aveţi de ce sa va faceţi pb ca l ati sunat, nu puteţi decide decât dacă sa acţionari în sens juridic sau nu, normal ar trebui sa existe înţelegere şi moralitate, mai ales intre oameni care iubesc şi practica spirtul, în general.
Este foarte dificila formularea unei astfel de actiuni. A existat o cercetare la fata locului? s-a efectuat vreun raport privind producerea incidentului?

Exista un ordin al ministrului turismului din 2001 care prevede o conduita pe partia de ski, dar nu stiu nici un precedent in sensul pus in dicutie de dumneavoastra. Il gasiti aici: [ link extern ]

Dar nu prevede sanctiuni. Imi este greu sa vad cum incarcati desfasurarea faptelor cu o haina "ad probationem" , pentru ca vor fi doar declaratiile celor 2. Nu exista martori, nu exista o cercetare la fata locului...defapt nu exista nimic. Declaratia tanarului se va schimba in fata unui organ de ancheta. Probabil va declara ca sotia dumneavoastra a oprit nejustificat intr-un loc cu o vizibilitate scazuta si ea este cea care a provocat accidentul. Ce il impiedica sa declare asta? Eu unul nu vad cum poti constru o actiune de succes intr-o astfel de speta.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
Tirlea Andrei, Consilier juridic
La ski, regula de aur, nescrisa este ca cel ce vine de sus, protejează pe cei de jos, care coboară pârtia, probe martori interogatoriu şi expertiza medico legala. Nu asta este problema, ci comportamentul schiorului vinovat, lipsa de moralitate şi sportivitate, pentru cine nu e avizat, ar fi bine sa comenteze mai putin, datorita regulilor de aur în acest sport, nu prea sunt procese.
Nu s-a facut o cercetare la fata locului adica pe partie . Am parasit partia mergand la locul de intalnire cu salvarea. In timp ce asteptam salvarea jandarmii mi-au solicitat o descrie a individului sa-l caute pa partie si sa-l amendeze pentru neadaptarea vitezei pe partie. Din fericire dupa descrierea facuta de mine l-au gasit , dar nu stiu daca l-au amendat. In timpul discutei telefonice a incercat sa-mi spuna sa defapt nu e el de vina ca sotia stationa pe partie lucru neadevarat , in momentul impactului ea era in picioare si mergea pe partie . De fapt spatele ei si capul a facut o flexie pe spate de aici vin si durerile din mijlocul coloanei. Nici faza cu vizibilitate redusa nu tine ca s-a intamplat in mijlocul partiei . Partia are un webcam pe portiunea aceea dar nu stiu daca functiona in accea zi si chiar daca functiona nu stiu daca s-au stocat imaginile pe vreun server
Este foarte bine ca ati avut parte de distracţie, nimeni nu îşi doreşte necazuri, nu este vorba nici de experienţă, ci de sportivitate, dacă o sa mai vreţi sa mergeţi la pârtie sunt sigur ca de la cei mai în vârsta veţi auzi despre regula de mai sus, nu am inventat_o eu, rata o cutuma de buna practica, mai ales pentru cei care sunt dornici de adrenalina, despre regula însă o veţi afla de la cei mai în vârsta, cei care au învăţat generaţii de copii şi care au suferit zeci de accidentări. Acest lucru am încercat sa îl subliniez mai sus, nu altceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier aec.1968 aec.1968 In data de 03.07.2009 am fost implicata intr-un accident rutier. Am plecat de la semafor, a treia masina, si de pe contrasens, cineva a vrut sa vireze stanga, ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea semnului stop my23 my23 data de 06.01.2012 un conducator auto ce nu a respectat semnul STOP a intrat frontal in autovehiculul condus de catre mine regulamentar.In urma coliziunii am ... (vezi toată discuția)
Accident rutier serbandenis51 serbandenis51 buna ziua. mergeam cu un coleg spre iesire din oras, regulamentar, cu 20 km/.h pe drum prioritar. din dreapta, cineva care nu a vazut un stop mare cat usa, in ... (vezi toată discuția)