Un prim aspect, antecontractul de vanzare-cumparare nu este nul, el este in vigoare si poate produce efecte juridice. Faptul ca promitentii-cumparatori nu si-au indeplinit obligatiile, in sensul de a se prezenta la notar in vederea perfectarii vanzarii, constuie o neideplinire a obligatiilor asumate contractual si poate atrage rezolutiunea contractului, rezolutiune ce poate fi dispusa de catre instanta de judecata, atat timp cat in cuprinsul antecontractului nu exista un pact comisoriu de gradul IV( acesta inseamna existenta unei clauze contractuale care prevede ca, contractul este rezolvit de drept, fara interventia instantei si fara nicio alta formalitate, daca una dintre parti nu isi executa obligatiile asumate).
In masura in care nu s-a perfectat contractul de vanzare-cumparare, intre dvs. si investitorii staini, terenul nu a iesit niciodata din proprietatea dvs si pe cale de consecinta aveti posibilitatea de a-l instraina. Cu privire la consecintele pe care le atrage nerespectarea de catre dvs. a antrecontractului, promitentii cumparatori pot intenta o actiune in instanta prin care sa solicite fie, pronuntarea unei hotari judecatoresti care sa tina loc de act autentic, fie oligarea dvs la incheierea contractului de vanzare cumparare.
Intr-o atare situatie, se poate pune in discutie si prescriptia dreptului de a mai solicita perfectarea vanzarii de catre acestea, deoarece au trecut aproximativ 7 ani de la momentul incheierii antecontractului.
Multumesc pentru raspuns.
In clauze se precizeaza ca daca contractul de V/C nu se finalizeaza din vina "C" acesta pierde suma iar daca nu se finalizeaza din vina "V" acesta pierde dublul sumei.
Dar eu "V" am incheiat procura cu dl. "Y" care era si el interpusul firmei cumparatoare ca si dl "X" care a cumparat in numele firmei. Acestia au "dat bir cu fugitii" lin acea perioada.
Pot eu fi tras la raspundere ca nu am incheiat actul final?
In acest caz, tranzactie imobiliara, care este termenul de prescriptie exact si ce lege / art. spune asta?
Multumesc anticipat.
La acel moment era in vigoare Decretul nr. 167/1958 care reglementeaza prescriptia extinctiva si potrivit caruia termenul general de prescriptie este de 3 ani si care curge de la data la care a devenit scadenta obligatia de perfectare a vanzarii, in speta dupa 3 luni de la momentul incheirii promisiunii de vanzare cumparare.
In ceea ce priveste contractul de mandat cu reprezentare si cu titlu gratuit dat lui Y, acesta v-a raspunde pentru neindeplinirea acestuia doar fata de dvs, insa in raporturile cu tertii ( in speta cumapratorul Y) dvs raspundeti pentru neindeplinirea obligatiilor asumate fata de acestia.
ok. Si pana la urma antecontractul este supus prescriptiei extinctive in cazul unui proces?
Eu abia in 2009 am aflat ca X si Y nu au facut nimic, fiind somat de primarie sa platesc impozit ceea ce am si facut,trecuse peste 3 ani.Chiar notarul la care facusem antecontractul mi-a spus in 2009 ca este nul si ca pot revinde.
Din datele furnizate de dvs., consider ca actiunea promitentilor cumparatori este supusa prescriptiei extinctive, iar dvs. puteti valorifica acest fapt invocand exceptia prescriptiei in cazul unui eventual proces.