avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutorul de nastere & stimulentul de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutorul de nastere & stimulentul de insertie

Buna ziua,

As avea si eu nevoie, va rog, de cateva informatii punctuale cu privire la urmatoarele:
1. Contractul la nivel de ramura pentru o firma cu CAEN 7022- Activitati de consultanta pentru afaceri si management prevede acordarea vreunui ajutor banesc, numit ajutor de nastere/deces constand intr-un salariu mediu pe unitate, in cazul in care in persoana angajata a nascut/ sau are un deces in familie?

2. Care este contractul la nivel de ramura (ce numar sau date de identificare are) si cum il pot consulta?

3. La ce valoare se acorda acest ajutor (net sau brut) si cum pot verifica salariul mediu pe unitate ?

4. In contractul colectiv de munca la nivel national, anii 2007-2010 , era specificata acordarea ajutorului de nastere constand intr-un salariu mediu pe unitate, intre timp acest contract a fost denuntat, asa ca nu mai este in vigoare.Din pacate, nici in Regulamentul de Ordine Interioara al firmei nu exista o astfel de specificatie.
Stiu ca totusi ar trebui ca in cazul in care contractul colectiv de munca la nivel national nu mai prevede acordarea ajutorului de nastere sa se verifice mai intai contractul de munca la nivel de ramura si apoi Regulamentul de ordine interioara al firmei.Este adevarat?

5. Pe ce alte criterii se acorda acest ajutor banesc? Este posibil ca firma sa acorde acest ajutor numai in anumite cazuri? Cum pot sesiza astfel de nereguli, daca sunt considerate ca atare?
Mamici care lucreaza in aceeasi firma si care care au nascut in 2012, cand respectivul contract colectiv de munca la nivel national era deja denuntat au primit acest ajutor banesc. Mie in schimb, care am nascut in 2013, mi s-a spus ca nu pot primi acest ajutor deoarece nu mai este in vigoare contractul colectiv de numca la nivel national si Regulamentul de ordine interioara nu prevede acest ajutor.

6. Primirea stimulentului de insertie, in cazul reintoarcerii la locul de munca atunci cand varsta copilului <1 an are anumite conditionari (continuitate la locul de munca, continuitate pe cartea de munca...etc). Daca da, care sunt acestea si care este legea care le mentioneaza?

7. Conform noii legislatii, daca eu am CIC 11 luni tatal trebuie sa aiba si el o luna. Dupa terminarea CIC mai am 3 zile de preaviz (mi-am dat demisia cu ceva vreme inainte de CIC, numai ca CIC a decalat preavizul).
Intrebarea mea este daca dupa terminarea celor 11 luni de CIC ale mele, in momentul in care ma reintorc la locul de munca, dupa expirarea celor 3 zile contractul de munca se incheie.
Deasemenea as dori sa stiu daca pot intra in concediu fara plata la terminarea CIC dar inainte de expirarea celor 3 zile de preaviz si daca am nevoie de acordul angajatorului pentru acest concediu fara plata?

8. In acest caz, daca aplic pentru concediu fara plata, decaleaza concediul fara plata preavizul si suspenda contractul de munca sau se incheie contractul de munca?

Va multumesc anticipat pentru solicitudine,
Geo
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
georgiana_brebu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:00, 25 Martie 2013
1. La nivelul sectorului activități de consultanta nu este contract colectiv in vigoare si nici nu s-a negociat un astfel de contract.

2. Ajutorul pentru nastere acordat din partea angajatorului se poate obtine numai daca acest lucru este prevazut in ccm aplicabil angajatorului si/sau in reg.intern al acestuia.
In caz contrar, nu are cum sa se poata beneficia de acest ajutor , dar exista insa si posibilitatea obținerii acestuia printr-o negociere cu angajatorul.

3. Acordarea unui astfel de ajutor este conditionat de statutul de salariat al mamei la angajatorul respectiv sau ala tatalui ...

4. Incepand cu 01.01.2011 nu mai exista CCMN ... Legea dialogului social nr. 62/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 322 din 10 mai 2011, prevede negocierea si incheierea contractelor colective de munca pe 3 nivele:
– unitate;
– grup de unitati;
– sectoare de activitate.
Prin eliminarea nivelului national de negociere colectiva si a celui de ramura, sectorul de activitate a devenit cel mai inalt nivel al negocierii colective.
1. Daca stiti ca exista un asemenea CCM si ce cuprinde el inseamna ca l-ati citit.

2. Intrati pe
[ link extern ]
si vedeti daca mai este actual acest CCM.

3. - Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an si reluati activityatea inainte de a implini copilul 1 an veti putea beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Stimulentul de insertie il primiri numai daca aveti venituri din salarii.
- Dupa incetarea CCC intra in vigoare cererea dvs. de demisie asa ca trebuie sa va gasiti un alt loc de munca pentru a beneficia de stimulentul de insertie.
La nivel de sector de activitate sau ramura activitati de consultanta nu s-a incheiat niciodata un CCM ...

Despre acest lucru s-a mai discutat
www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc mult pentru raspuns.
Cand spuneti negociere directa cu angajatorul la ce anume va referiti (negociere la semnarea initiala a contractului cu angajatorul sau ulterioara
)?
Din cate stiu, acest ajutor se poate acorda in limita a 2% din bugetul de protocol si cheltuieli sociale, daca angajatorul isi mai permite, chiar data nu mai este prevazut in CCM sau in RI; imi puteti confirma?
Negocierea inseamna fie la incheierea c.i.m. , fie ulterioara acestei operatiuni ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se mai acorda salariul mediu pe unitate la nasterea unui copil??? corina.trandafir corina.trandafir Buna ziua! in CCM la niv national 2007-2010 - Art. 51.se specifica: - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor ... (vezi toată discuția)
Ccmn 2011-2014 mai este in viguare? giomoco giomoco In anul 2008 eram angajata si am intrat in CIC. Am solicitat firmei respective plata ajutorului de nastere, constand intr-un salariu mediu brut pe unitate, ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator b_anyela b_anyela buna ziua, Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune ... (vezi toată discuția)