avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitate procura calatorie minor cu domiciliul in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitate procura calatorie minor cu domiciliul in strainatate

Buna ziua,

M-am lovit de multe ori de aceasta problema. Eu si sotia mea impreuna cu cei doi copii avem domiciliul permanent in UK. Toti patru avem cetatenie romana.
De fiecare data cand sotia mea calatoreste in Romania impreuna cu cei doi copii trebuie sa obtin de la ambasada Romaniei din UK o declaratie prin care ma declar de acord ca sotia mea sa poate pleca din Romania cu cei doi copii.
Declaratia de acord este facuta in asa fel incat se subintelege ca unul din parinti, calatoreste, insotit de copiii, intr-o tara straina pentru o perioada determinata. Deoarece avem toti domiciliul in UK, cand sotia mea pleaca din Romania, ea nu pleaca pe o perioada limitata ci de fapt se intoarce acasa, deci durata calatoriei este evident nedeterminata.
La ambasada Romaniei in UK am fost informat ca aceasta declaratie este valabila cel mult 6 luni. Undeva pe forum am citit ca termenul maxim de valabilitate pentru asemenea declaratii este 3 ani.
Care este termenul maxim prevazut de lege pentru o asemenea declaratie?

Ideal as vrea o declaratie care sa fie valabila pana cei doi copii devin majori :)

Multumesc
C
Cel mai recent răspuns: adrianUK , utilizator 01:21, 22 Octombrie 2013
ca regula procura data fara un termen este pe o perioada nedeterminata, cel mai bine consultati cel putin un notar.
O astfel de declaratie este valabila cel mult un an nu 6 luni. In ea trebuie sa specificati cu exactitate de cine va fi insotit minorul/ minorii, si tarile unde vor calatori acestia, ati putea Pune generic UE.
@florin...dati sfaturi eronate deoarece aici nu e vorba de o procura, minorii nu se dau cu ghilimele de rigoare printr o procura, procura se da pentru acte juridice .....iar procura daca partile nu prevad altfel este valabila 3 ani de zile, insa daca partile prevad o alta perioada , aceasta este specificata in procura si poate fi de la o saptamana pana la ani buni de zile..., valabila de la data autentificarii ei...

Lasand divagatia la o parte...@cosmic mergeti la Consulat si cereti ca aceasta declaratie acord sa fie pentru un an de zile insa avand toate datele - date minori, date insotitori si ca sa nu aveti probleme scopul calatoriei va fi turistic iar in loc de tari veti Pune in statele membre UE precum si in alte tari ale Europei, daca doriti....
puteti sa-i spuneti imputernicire, mandat, oricum pe o lege speciala termenul poate fi cel aratat de dvs. de asta am indrumat catre notar/notari care ar trebui sa stie mai bine. De altfel daca indicati si temeiul legal cu termenul de un an era edificator chiar si pentru mine. va multumesc.
Se pare ca nu ne intelegem stimate domn....declaratia pe care o da domnul este una.....si mandatul , procura .......este altceva...Atentie ca incurcati actele...

Pentru acea declaratie acord termenul pe care l am sugerat domnului este de un an de zile, nu ste prevazut nicaieri, insa din experienta va spun un an este un termen maxim agreat la autoritatile de frontiera, si l am sugerat in cunostinta de cauza.....caci nu am avut niciodata probleme cu parintii carora le am autentificat asemenea declaratii ...insa nu o poti da pentru o perioada nedeterminata....

Joha a scris:

Se pare ca nu ne intelegem stimate domn....declaratia pe care o da domnul este una.....si mandatul , procura .......este altceva...Atentie ca incurcati actele...

Pentru acea declaratie acord termenul pe care l am sugerat domnului este de un an de zile, nu ste prevazut nicaieri, insa din experienta va spun un an este un termen maxim agreat la autoritatile de frontiera, si l am sugerat in cunostinta de cauza.....caci nu am avut niciodata probleme cu parintii carora le am autentificat asemenea declaratii ...insa nu o poti da pentru o perioada nedeterminata....

Interesant punct de vedere :|

Exista cumva si o lege in care se precizeaza termenele de valabilitate ale unor astfel de declaratii ?
Va intreb pentru ca tocmai am revenit din Romania si o doamna notar tocmai mi-a intocmit o astfel de declaratie complet ireala dar perfect legala dupa parerea dumneai. Am fost la individa doar pentru ca a tinut mortis socrulmeu sa mergem la cunostinta lui.

Astfel doamna notar dand dovada de inteligenta sclipitoare a sa ma convinga mi-a spus ca este un formular al Politiei de Frontiera tipizat si trebuie in mod obligatoriu sa scriu pe unde iese din tara sotia si copilul, prin ce tari urmeaza sa calatoreasca si valabilitatea maxima este de 90 de zile, eventual 3 luni daca pot justifica.
N-am inteles de ce credea doamna notar ca Politia face legea si nici de ce ea nu stie ca Politia doar aplica legea, dar nici nu m-am mai obosit sa inteleg ce era in mintea balabustei in cazul in care ar fi absolvit fara spaga facultatea/universitatea de stiinte juridice sau ce o fi absolvit ea.

Acum as vrea sa stiu si eu in ce fel incalc legea daca EU doresc sa imi dau acordul ca virgula copilul meu, minor, sa poata calatori insotit da mama lui oriunde si oricand in afara Romaniei sa zicem ca deocamdata doar in spatiul UE pana cand minorul va deveni major ?

Cat de constitutionala poate fi o lege care poate limita libera circulatie a cetatenilor europeni si unde pot cere ca aceasta prevedere "legala" sa fie complet desfiintata ?

Alte discuții în legătură

Se poate da procura pt a calatori cu un minor pe o perioada nelimitata eveline22 eveline22 vreau sa merg la ambasada in londra sa dau sotului procura pt a calatori cu fetitele in romania si inapoi dar as vrea pe o perioada mai mare nu sa merg din 3in ... (vezi toată discuția)
Procura costicamacovei costicamacovei buna ziua sunt plecat in republica moldova pot face aici o procura pentru sotia mea de a calatori in germania in acest stat? este recunoscuta de ... (vezi toată discuția)
Procura iesire din tara minor 14 ani kenno18 kenno18 Buna seara.Fiul meu are 14 ani si are CI.Daca in vara vom merge la tata in Franta ii mai trebuie pasaport sau poate trece vama cu CI si procura de la ... (vezi toată discuția)