avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozit cladiri
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozit cladiri

Buna ziua
Sunt administrator al unei societati comerciale care a inchiriat in 2005 un spatiu de la un institut de cercetarii situat in judetul calarasi , primaria din localitate imi cere declaratii de impunere si sa efectuez plata impoozitului pe cladiri si terenul inchiriat ca parcare .
Mentionez ca in contractul meu de inchiriere nu este prevazuta aceasta plata.Va rog sa aveti bunavointa sa ma ajutati pentru a ma lamurii in aceasta problema.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 14:08, 10 Aprilie 2013
Obligatia de plata a impozitului revine proprietarului imobilului.
Dvs sunteti numai chirias !
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
carmen01011958, moderator
nu aveti obligatia de plata a impozitului.
botos_int a scris:

societati comerciale care a inchiriat in 2005 un spatiu de la un institut de cercetarii

Insitutul de cerecetari de la care ati inchiriat spatiul, este instututie de stat sau societate privata. Daca este institutie de stat, va incadrati la urmatorul articol din Codul fiscal.

Legea 571/2003, art. 249 (3) Pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, persoanelor juridice, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe clădiri, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri.

[ link extern ]

Eu asa inteleg din cele scrise de dvs.
buna seara

institutul este de stat dar se afla de cca 10 ani in reorganizare, ei nemaiprimind fonduri de la bugetul de stat . este obligat sa se autofinanteze
am inteles de la contabila lor ca si au pierdut dreptul pe care il aveau ca institut de cercetarii deoarece nu se mai efectueaza nici un fel de cercetare

va rog ajutati ma cu un sfat, de unde ar trebui sa incep ca sa rezolv aceasta problema
mentionez ca academia de stiinte agricole mi a eliberat o adresa in care spun ca ar fi obligatia de plata a administratorului conf legi mai sus mentionate .
Aceasta nu a fost suficienta pentru anularea platiilor de catre primarie
botos_int a scris:

primaria din localitate imi cere declaratii de impunere si sa efectuez plata impoozitului pe cladiri si terenul inchiriat ca parcare .
Mentionez ca in contractul meu de inchiriere nu este prevazuta aceasta plata.Va rog sa aveti bunavointa sa ma ajutati pentru a ma lamurii in aceasta problema.
va multumesc

Este putin incurcata problema dvs, in mod normal, daca nu este prevazut in contractul dvs, plata acestui impozit, datorat de proprietarul spatiului de la care ati inchiriat, nu aveti nicio obligatie de plata. Primaria, este cea care a gresit si nu a verificat ca acel institut detinea si un spatiu inchiriat unei SC, pt care datora impozit, normal ca pierzand acel proces au iesit la iveala toate greselile. Daca depuneti declaratia de impunere cum va cer cei de la primarie, va asumati plata debitelor, ei din oficiu nu va pot impune pt ca nu sunteti proprietar.

Legal, eu zic ca va trebuie un document prin care primaria solicita aceste lucruru, articol de lege, in baza caruia dvs, chirias fiind trebuie sa platiti impozitul, iar in baza acestuia sa ii actionati in judecata, avand contractul in care nu este stipulat acest impozit, eu zic ca veti avea catsig de cauza.

Pe de alta parte, cineva trebuie sa plateasca pt acel spatiu impozit, cum institutul a pierdut procesul (aici ar trebui vazut ce au pierdut, dreptul asupra cladirii?), ar trebui sa vedeti cui apartine si sa incheiati un alt contract de inchiriere, cu data curenta, in acest fel vedeti daca in contract se va mentiona acest impozit sau nu.

Primaria, poate anula debitele existente, daca isi asuma greseala ca atatia ani, nu au sesizat ca intr-o cladire publica, exista un spatiu inchiriat unei societati, sau le imputa deja institutului, cel care este obligat sa plateasca debitele.In mod normal primaria ar trebui sa ii actioneze pe cei de la institut in instanta. Ar fi bine sa vedeti cum veti proceda in viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit constructie inchiriata maria cristiana maria cristiana Buna ziua. Am inchiriat un spatiu de la o institutie de invatamant de stat, in incinta careia desfasor activitate economica. Societatea noastra trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Impunere cladiri persoane juridice Allynia Allynia In cazul unei cladiri scutite de la plata impozitului (proprietate publica a statului) dar care a inchiriat o suprafata de 0.5 mp unei firme pentru instalarea ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri si terenuri anee anee este legal sa platesti:dobanzi de antarziere si penalitati de antarziere?nu este acelasi lucru?consilu local te poate obliga sa le achiti?EATE LEGAL? 2-se ... (vezi toată discuția)