avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se calculeaza pensia?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se calculeaza pensia?

Buna ziua
As dori sa stiu daca la calculul pensiei anticipate se are in vedere salariu lucrat pe toata perioada lucrata sau numai ultimii 10 ani?Eu in ultimii 5 ani lucrez doar cu o fractiune de norma(3 ore/zi)acesti anii cum se calculeaza vechimea,anul complet sau fractionat?Am 32 ani lucrati cu norma intreaga si 5 cu norma fractionata si sunt nascuta in 1958.Cind pot iesi la pensi anticipata?Sunt persoana de sex feminin.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 16:51, 16 August 2013
De la pensie de invaliditate se poate trece,doar la cea de limita de varsta.

Legea 263/2010

Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos

Daca este vorba de un barbat-limita de varsta la 65 de ani.Daca este femeie,precizati,luna si anul nasterii.
giorgio24:

1. Perioada de concedii de odihna este stagiu de cotizare la pensie (nici nu se evidentiaza separat in stagiul de cotizare).

2. Perioadele de concediu medical sunt perioade asimilate stagiului de cotizare si se valorifica numai la pensia pentru limita de varsta.

3. - In cazul pensiei anticipate partiale diminuarea este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
- La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

buna ziua,

as dori sa ma trec de pe carte de munca pe PFA , dar in acelasi timp sa nu imi fie afectat punctajul pentru pensie(valoarea platita de PFA la pensii este mult mai mica decat platesc eu acum (angajat + angajator) . as dori sa ramana la aceeasi valoare pe care o am in prezent.
cat ar trebui sa cotizez lunar la casa de pensii?
valoarea pe care o plateste angajatul la CAS sau si valoarea pe care o plateste angajatorul pentru mine?
la pensie platesc si eu ca angajat dar si firma la care lucrez ca si angajator.

multumesc,

1. Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.

2. - Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.

3. - Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.

am inteles.
va multumesc,

Alte discuții în legătură

Posibilitati pensionare lescu lescu Buna ziua. Sunt nascuta la 1 iulie 1958 si am cumulat 27 de ani si 23 de zile de munca pana la 01.01.2009. De atunci, am mai lucrat doar episodic, sub forma de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala femei valerius1510 valerius1510 Pot iesi la pensie anticipata partiala avand 30 ani si trei luni vechime in munca? Sunt nascuta pe 08-Nov-1958. (vezi toată discuția)
Pensia anticipata master25 master25 Buna ziua! Sunt nascuta in 25 octombrie 1956, sunt cadru didactic din 1 septembrie 1976 pana in prezent. Din toti acesti ani, am lucrat 8 ani cu o jumatate de ... (vezi toată discuția)