avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Absorbtia naturala - lamuriri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Absorbtia naturala - lamuriri

Ma poate ajuta cineva cu niste lamurari in ceea ce priveste absorbtia naturala? Am gasit cateva idei pe forum dar nu complete, si incerc sa inteleg cand se retine concursul de infractiuni si cand infractiunile sunt absorbite - in general - pentru ca in cartile pe care le am - Udroiu si Mitrache - nu e specificat clar, ci doar in functie de anumite infractiuni.
Cel mai recent răspuns: AlexandraBoc , utilizator 19:41, 17 Martie 2013
Concurs de infracţiuni există:

a) când două sau mai multe infracţiuni au fost săvârşite de aceeaşi persoană, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna dintre ele. Există concurs chiar dacă una dintre infracţiuni a fost comisă pentru săvârşirea sau ascunderea altei infracţiuni; ca exemplu distrugerea unui geam in scopul savarsirii infractiuni de furt al unor obiecte;

b) când o acţiune sau inacţiune, săvârşită de aceeaşi persoană, datorită împrejurărilor în care a avut loc şi urmărilor pe care le-a produs, întruneşte elementele mai multor infracţiuni.

Ca exemplu in cazul talhariei care este definita pe scurt ca furt exercitat prin acte de violenta, infractiunea de furt este absorbita natural

Sistemul absortiei presupune aplicarea pedepsei stabilite pentru infractiunea cea mai grava, care va absorbi pedepsele stabilite pentru celelalte infractiuni mai usoare. Asta este Mitrache :P pare a fi un sistem de cumul juridic fara adaugarea unui spor. Aplicarea in forma pura a principiului ca infractorul va fi pedepsit doar pentru fapta cea mai grava, fara ai adauga vreun spor pentru faptele mai putin grave din punct de vedere al pedepselor prevazute de codul penal. Cum spune Mitrache: extremele sunt reprezentate de sistemul absorbtiei si sistemul cumulului aritmetic, iar optiunea intermediara este reprezentata de sistemul cumulului juridic. Mie mi s-a parut destul de clar, dar aveti dreptate...poate auzim pareri si din partea unor juristi cu experienta.
Va multumesc !
Mi se pare ca dl Mitrache trateaza destul de vag aceasta problema - absorbtia - . Plus ca am citit mai devreme ca unii autori au cateva teorii ample in ceea ce priveste aceasta, teorii pe care nu le-am regasit in cartile autorilor de mai sus. Oricum raspunsuln dvs. m-am lamurit. Va multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt calificat alina_vi alina_vi Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat prin efractie in situatia in care infractorul a spart plafonul locuintei pentru a ajunge la bunul ... (vezi toată discuția)
Inchisoare lute lute deci am doua fapte: 1-prima fapta furt de buzunare savirsita in martie 2008 la care sentinta definitiva a fost luna trecuta adica februarie 2010 de 3 ani cu ... (vezi toată discuția)
Concurs de infractiuni dana_muntean dana_muntean Intrebarea mea este legata de calculul pedepsei in cazul concursului de infractiuni, prin aplicarea sporului de pedeapsa se poate atinge cumulul aritmetic dar ... (vezi toată discuția)