alv84 a scris:
este valabila in masura in care la partaj imobilul respectiv este atribuit vanzatorului,
este necesara deschiderea unei actiuni de iesire din indiviziune, sa se atribuie imobilul vanzatorului cu obligarea la plata unei sulte catre celalalt coindivizar, de constatare a faptului ca s-a instrainat prin contract sub semnatura privata si pronuntare a unei hotarari care sa tina loc de act autentic.
Trecînd peste aspectul semnalat de
av.antoanelageaman (care a reţinut, în mod corect, că actul încheiat nu este unul translativ de proprietate), se ridică probleme efectelor actului de partaj aşa cum sunt ele reglementate de noul cod civil.
Partajul încheiat după intrarea în vigoare a noului cod nu mai este privit ca un act declarativ, ci ca unul constitutiv de drepturi. Sancţiunea actului de dispoziţie încheiat de unul dintre coproprietari cu privire la întregul bun este, în condiţiile noului cod, inopozabilitatea actului faţă de ceilalţi coproprietari.
Prin urmare, actul de dispoziție cu privire la bunul comun, încheiat de un singur coproprietar, nu mai este afectat de condiția rezolutorie a partajului, ci va fi sancționat cu inopozabilitatea actului. Cu menţiunea, desigur, că actul supus discuţiei în această speţă nu este unul de dispoziţie, neîndeplinind condiţia formei autentice.