pe un TP sunt trei terenuri,0,58ha,1,20ha,0,46ha ,titlul este pe 2 coproprietari.Una dintre parti cere iesirea din indiviziune.Acea parte poate cere si sa o oblige pe cealalta parte sa acepte o altfel de imparteala decat 1/2 din fiecare teren?Pun aceasta intrebare deoarece a cerut intai expertiza de evaluare cu scopul de a se face altfel impartirea decat 1/2 din fiecare teren.
Nimeni nu poate obliga pe cineva sa accepte o impartire a loturilor intru-un mod dorit doar de una din parti. Daca nu exista intelegere intre cei 2 coproprietari va interveni judecatorul care va numi un expert ce va face mai multe variate de lotizare a terenurilor pe care le va prezenta celor doua parti.
Nu este obligatoriu ca cei doi coproprietari sa imparta in doua fiecare parcela.
multumesc mult...problema e ca noi vrem 1/2 din fiecare teren in parte,asa avem pe certif.de mostenitor facut la notar(ambii coproprietari sunt decedati)..partea(mostenitorii) care a cerut iesirea din indiviziune vrea cu orice pret sa-i ramana suprafata de 0,58 Ha intreaga,deoarece supr.respectiva a fost vanduta in 1994 fara acordul si stirea celeilalte parti,cu o hartie de mana cu doi martori,atat.Intelegere ar fi existat ,dar nu avem cu cine ,crede ca daca aranjeaza cu expertul o sa-i ramana ei suprafata de 0,58 si 1,20 Ha...iar noi sa ne alegem cu cea de 0,46Ha care este pe un varf de deal ,greu accesibil la ea.Se poate asa ceva? La expertiza de evaluare spera sa aranjeze,de aceea au cerut-o inaintea expertizei de partaj..terenurile sunt perfect partajabile 1/2 din fiecare ,noi nu vrem altceva.Ne poate obliga altfel?
Dumneavoastra trebuie sa intelegeti ca in instanta nu puteti fi nedreptatita. Aveti certificatul de mostenitor , deci ati acceptat mostenirea si la iesirea din indiviziune fie veti obtine terenuri fie veti fi despagubita cu contravaloarea acestora.
Deasemeni trebuie sa intelegeti ca acel teren care a fost instrainat din 1994 , de drept va apartine dar in fapt nu. Acel teren a fost vreme de 19 ani folosit , a fost lucrat, nu a fost lasat in paragina si nu de catre dvs !
In baza acelui act de mana , prin instanta cei care -au folosit pot deveni proprietari de drept . La timpul respectiv ei au platit un pret pe acel teren si dvs dupa 19 ani in care nu v-ati ocupat de teren nu prea ar trebui sa va opuneti.
tata(decedat in 2003) era mobilizat la pat si partea care i se cuvenea a lasat-o cu drept de folosinta cumnatei sale(fratele era decedat din 1987),ea a crezut ca dreptul de folosinta e aceeasi treaba cu dreptul de proprietate,deci nu a fost "lasat in paragina",el nu locuia in acea loc.,terenurile sunt mostenite de la parintii sai,nu mai este valabil ca dreptul la proprietate este imprescriptibil?procesul dureaza de 5 ani,din 2008,pornit de cumparator pentru validarea acelei harti de mana,,s-a incercat radierea lui tata de pe TP,avem decizia tribunalului def si irev ca tata este pe deplin proprietar a 1/2 parti din TP,inclusiv a acelei suprafete vandute din TP...deci cumnata cand a vandut s-a declarat unica proprietara,desi in fapt nu era asa,iar acea hartie nu a fost facuta la notar,noi ne-am interesat de terenuri ,TP original e la noi.Chiar ne poate obliga sa acceptam un pret derizoriu stabilit de expert?nu acest procedeu se aplica cazurilor in care nu se pot imparti altfel?..acest proces ,al cumparatorului, a fost suspendat (2 ani)cat a durat procesul de radiere a lui tata pe motiv ca solutia din procesul cumparatorului depinde de solutia din procesul de radiere...
.
Partaj
dienusa
in cadrul unui proces ce dureaza de 5 ani,un parat vrea sa faca cerere reconventionala(acuma)prin care cere partajul pe un TP,acesta se face dupa noul sau ... (vezi toată discuția)
Pronuntare legala?
dienusa
in 12 iunie am avut proces care dureaza de 5 ani,la acest termen in dosar erau aparute niste schite ale expertului topo angajat de reclamant ,una din schite nu ... (vezi toată discuția)