avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... valabilitatea unui contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

valabilitatea unui contract de vanzare cumparare

in 1991 s-a emis adev de proprietate pe numele lui tata si a cumnatei sale/fratele era decedat/ in 1994 cumnata vinde un teren de 58 ari pe baza unui act de mana prin care ea se declara unic proprietar/desi avea dreptul la 1/2 din teren/.Mentionez ca tata traia la acea vreme si cumnata avea 4 fete,toate majore,nu facuse succesiunea dupa sot pe partea lor.In 2000 se emite TP pe care este trecut si acest teren in suprafata intreaga de 58 ari.Tin sa mentionez ca tata era in alta localitate paralizat pe pat si nu a fost informat de vanzare.Acum cumparatorul ne-a chemat in instanta pe mine si fratele meu/tata e decedat/ sa ne `oblige instanta` sa semnam sa-si poata intabula terenul .Va rog mult sa-mi spuneti daca acel act de vanzare cumparare,numai cu doi martori, poate fi anulat avand in vedere ca din totalul suprafetei cumnata ar fi detinut numai 1/4 din jumatatea terenului.
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
dienusa, utilizator
Cel mai recent răspuns: dienusa , utilizator 17:38, 24 Aprilie 2010
acel act nu va este opozabil, tatal dvs nu s-a obligat sa vanda catre persoana respectiva si cota sa din teren.
Da. acel contract de VC este nul de drept, deoarece a fost intocmit de o persoana fara calitate.
Adica la acea data cumnata nu numai ca nu putea detine, ca sotie supravietuitoare, impreuna cu copii ei decat 1/2 din intreaga suprafata, cealalta fiind a tatalui dv., dar nici macar nu deschisesera succesiune de pe urma sotului.
Mergeti in instanta unde va cheama cumparatorii si formulati reconventionala, prin care solicitati anularea acelui contract de VC, iar in paralel formulati iesirea din indiviziune pentru a se stabili exact partea dv. distinct fata de cea a cumnatei.
corect ceea ce spune doamna avocat.. dar dvs ca si parat e de preferat sa va luati un avocat sa nu pierdeti procesul cu dreptatea in mana.. am vazut cazuri ptr ca oamnii nu au stiut ce sa vb si judecatorii au fost neatenti
va multumesc mult...el ,cumparatorul ,sustine ca el a lucrat terenul si a platit impozitul din 1994...acel act de mana poate fi anulat,daca si ficele cumnatei/care este decedata/ isi cer partea din jumatatea de teren care era mostenire a tatalui lor...si ele sunt citate in proces

pt domnul avocat Petre,aveti foarte mare dreptate....am vrut sa scriu cat mai putin...pentru acest teren ca sa-i ramana cumparatorului...a fost introdusa actiune de anulare absoluta partiala a TP in care s-a cerut radierea tatalui meu de pe acel titlu...si culmea pe fond am pierdut procesul...s-a judecat cu ochii inchisi...dar in recurs in 2 sedinte s-a dat decizie def si irevocabila...erau depuse dovezi clare de noi..deci TP e perfect valabil. acum am repus pe rol procesul intentat de cumparator /a fost suspendat/...am avut avocati....si am av ...dar nu imi dau seama ce tot vrea sa ma abureasca ca as putea pierdea...de aceea va cer sfatul...cand a fost pronuntarea la fond a procesului cu radierea.... cumparatorul a cerut repunerea pe rol a actiunii lui...dar s-a trimis comunicare ca solutia din dosarul lui depinde de solutia din dosarul cu radierea tatalui meu....asa ca nu inteleg cum as putea pierde
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
dienusa, utilizator
sa lamurim un aspect, cumnata si ficele nu puteau instraina sau promite spre instrainare mai mult decat aveau.
ma rog ultima parte cu promisul spre instrainare, este posibila.
consultati un avocat in aceasta speta.

Alte discuții în legătură

Partaj pe tp dienusa dienusa avem un TP pe care e tata si cumnata(ambii decedati),v-as ruga mult sa-mi spuneti cum se face partajul,sunt terenuri de 58ari,1,20Ha si 42 ari extravilan si 4 ... (vezi toată discuția)
Pronuntare legala? dienusa dienusa in 12 iunie am avut proces care dureaza de 5 ani,la acest termen in dosar erau aparute niste schite ale expertului topo angajat de reclamant ,una din schite nu ... (vezi toată discuția)
Testament valabil? dienusa dienusa tata-l meu impreuna cu fratele sau au fost crescuti de o matusa in casa parintesaca(tatal decedat din 1930,mama lor recasatorita in alta loc),inainte de a ... (vezi toată discuția)