avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj pe TP
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj pe TP

avem un TP pe care e tata si cumnata(ambii decedati),v-as ruga mult sa-mi spuneti cum se face partajul,sunt terenuri de 58ari,1,20Ha si 42 ari extravilan si 4 ari curte,11 ari gradina intravilan...dupa tata noi avem certificat de mostenitor pe 1/2 din fiecare suprafata...mai demult cumnata a vandut cu chitanta de mana terenul de 58 ari,deci si partea lui tata,acea persoana care a cumparat vrea acum sa-si intabuleze 58 ari..poate sa faca acest lucru?eu in instanta am fost de acord cu 29 ari sa-i ramana lui,atat cat are dreptul...ar fi posibil sa pierd cei 29 ari?
Cel mai recent răspuns: dienusa , utilizator 15:19, 25 Mai 2012
Trebuie sa luati legatura cu un cadastrist pentru a face documentatia cadastrala. Incercati sa vorbiti cu ceilalti mostenitori astfel incat sa nu ajungeti la judecata, ci sa faceti un partaj voluntar la notariat. Dupa acest partaj si dezmembrarea de cadastru, veti putea intabula pe numele dvs exact loturile asupra carora ati convenit sa fie proprietatea dvs exclusiva. Cat priveste cumparatorul celor 58 ari, nu poate face nicio intabulare pe baza unei chitante de mana.
Daca ceilalti mostenitori nu sunt de acord cu partajul la notariat, nu va ramane decat o actiune in justitie. In plus, cumnata nu putea sa vanda lotul care-i convenea, intrucat nu se efectuase un partaj cu tatal dvs .
Nu sunt lamurita in ce priveste mostenitorii cumnatei (tatalui dvs): are ori nu are mostenitori?
multumesc mult...as vrea sa fiu cat mai pe scurt..da,are 4 fete,din care una locuieste in casa bunicilor,.suntem in proces de 4 ani,e o poveste lunga,pe scurt procesu l-a introdus pers care a cumparat -sa ne oblige instanta sa semnam,dandu-si seama ca nu poate a lamurit-o pe verisoara care sta acolo sa introduca alt proces prin care a cerut radierea lui tata de pe TP-proces castigat in recurs de noi ,deci TP este perfect valabil,in acest timp actiunea cumparatorului a fost suspendata,de doi ani se taraganeaza si azi am primit termen in septembrie-cred ca dureaza 100 de ani procesu,azi verisoara nu s-a prezentat,dar in schimb a fost cumparatoru si un avocat pt verisoara,cerand sa-i fie atribuite cumparatorului 58 ari,deci toata suprafata,bineinteles a cerut partajarea pe titlu fara sa spuna nimic sau sa se consulte cu noi...din aceasta cauza am zis ca da sunt de acord ,dar cu 1/2 din fiecare suprafata asa cum avem CM...oare am procedat corect?
am uitat sa spun ca terenul a fost vandut in 1994-atunci era adeverinta de prop,TP s-a dat in 2000,tata era paralizat pe pat la vremea aceea si in alta localitatae..cumnata locuia in casa parinteasca a lui tata
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
dienusa, utilizator
Da, ati procedat corect. Intai sa se faca partajul, prin care sa va revina 1/2 din fiecare lot inscris in titlul de proprietate, apoi dumneavoastra hotarati daca vindeti cei 29 ari aferenti lotului instrainat de matusa. Nimeni nu va poate obliga sa vindeti ceva ce va apartine, ori sa acceptati o inlocuire de loturi...
va multumesc din suflet...asta am vrut sa stiu sigur pt-ca ei insista sa-i revina cumparatorului 58 ari(se pare ca si acesta a vandut,treaba lui),acest proces l-am inceput cu avocat,dar cand ne-am dat seama ca inclina in favoarea cumparatorului am renuntat si am decis sa ne aparam singuri,tin sa mentionez ca in celalalt proces(de radiere de pe TP a lui tata am pierdut la fond cu 2 avocati,am castigat in recurs fara av , 2 sedinte au fost suficiente sa ramana TP perfect valabil deoarece erau multe acte doveditoare pentru aceasta-2 ani ne-au chinuit

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament pt.teren primit la ref. agrara din 1945 dienusa dienusa va rog mult sa ma ajutati intr-o problema.Tata-l meu impreuna cu fratele lui au primit prin testament de la o matusa (decedata 1955)terenuri pe care ea le-a ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea unui contract de vanzare cumparare dienusa dienusa in 1991 s-a emis adev de proprietate pe numele lui tata si a cumnatei sale/fratele era decedat/ in 1994 cumnata vinde un teren de 58 ari pe baza unui act de ... (vezi toată discuția)
Pronuntare legala? dienusa dienusa in 12 iunie am avut proces care dureaza de 5 ani,la acest termen in dosar erau aparute niste schite ale expertului topo angajat de reclamant ,una din schite nu ... (vezi toată discuția)