va rog mult sa ma ajutati intr-o problema.Tata-l meu impreuna cu fratele lui au primit prin testament de la o matusa (decedata 1955)terenuri pe care ea le-a primit la reforma agrara din 1945(am titlu de prop al ei din 1945)Puteau ei sa -si imparta acele terenuri atunci?deoarece conform Legii 187/23.05.1945 ,cap.5.art.20,acele terenuri "“nu pot fi impartite,vandute,date in arenda sau ipotecate,nici in totalitatea lor si nici in parte”. Pun aceasta intrebare deoarece o verisoara,care vrea sa faca partaj, incearca sa -l acuze pe tata ca ar fi vandut in totalitate aceste terenuri(1,06 Ha) si sa ni se scada aceasta suprafata de pe un Titlu de prop care e pe cei doi (tata si fratele)cu terenuri mostenite de la parinti lor.Terenurile matusii nu au fost retrocedate in 1991,desi numai tata-l meu le-a cerut in cererea din 1991.
In primul rand, transmiterea dreptului de proprietate asupra acelor terenuri prin testament nu intra sub incidenta legii 187/1945 (transmiterea terenurilor s-a facut pentru cauza de moarte, nu de catre improprietarit, cat era in viata). Acum, daca tatal dvs si unchiul au primit aceste terenuri (trebuie sa figureze inscrise in rolul agricol de la primarie), ar trebui vazut ce s-a intamplat cu ele, de ce nu au fost retrocedate dupa 1990 (au fost aduse in CAP sau au fost vandute pana la cooperativizare). Oricum, terenurile inscrise in titlul de proprietate pe care figureaza impreuna tatal dvs si fratele dansului se impart la jumatate, in cota egala, nu are nici o treaba una cu alta. Verisoara poate spune ce vrea, insa in cazul unui partaj (fie el voluntar sau in instanta) terenurile retrocedate celor doi frati dupa 1990 se impart in mod egal.
Apropo, de ce nu s-au retrocedat si terenurile ramase de la matusa?
problema e ca la acea vreme tata era bolnav pe pat in alta loc ,el a facut cerere si pe terenurile matusii in 1991.In casa parinteasca ,deci unde erau si terenurile in 1991 era cumnata lui ,fratele era dec.Nu a stiut sa se intereseze de ele,sa faca contestatie sau altele
,tp s-a dat abia in 2000,cand el era si mai bolnav.Acum verisoara ar vrea sa ramana cu terenurile de pe tp invocand tot felul de aberatii,TP este perfect valabil mai ales ca avem hot def si irev pe el(prima data a incercat sal radieze pe tata de pe tp)acum vrea sa partajam si ,cu avocat,spune ca tata a vandut prin 1956,nu a vandut nimic pt.ca atunci au fost luate la CAP Am mai facut cerere pe terenuri din testament in 2005, ni s-a validat 29 ari ,dar nici pana in ziua de azi nu ni s-a dat.
Mentionez ca de pe Tp cumnata a vandut un teren 58 ari suprafata intreaga,deci si partea lui tata, de pe TP prin 1994,si acum acel cumparator umbla sasi intabuleze si o indeamna pe aceasta verisoara sa faca ceea ce face.Va multumesc mult ptca mi-ati raspuns..va rog sa-mi spuneti inca un lucru acea verisoara a cerut partajarea,la ultimul termen a zis ca nu mai face ,dar jud.a zis ca poate sa bage expert pt evaluarea terenurilor....oare pentru ce?noi am zis ca 1/2 din ficare teren in parte,in natura asa cum are dreptul tata ,poate sa ne oblige sa acceptam poate o suma derizorie,avand in vedere ca fiecare teren se poate imparti 1/2?sper ca m-ati inteles si multumesc inca o data
Expertiza este pentru a stabili valoarea si loturile terenurilor pentru partajare. Daca va intelegeti in fata instantei, nu mai este nevoie de expertiza. Nu stiu ce sustine verisoara, insa: terenul din titlul de proprietate se imparte in doua parti egale ca valoare, nu neaparat si ca intindere ( o parte poate primi un teren mai mic ca suprafata insa mai valoros, de exemplu).
Cumnata nu poate vinde nimic oficial pana nu se face partajul.
din suflet va multumesc,dar totusi a vandut in 1994 un teren in suprafata intreaga,58 ari ,nu 29cat avea dreptul,cu pv de mana in care ea se face prop pe toata suprafata......azi am mers sa depun precizari in care am aratat din nou sa se tina cont de decizia def.si irev.a tribunalului prin care se arata ca Tp este perfect valabil si ca tata e pe deplin prop.pe 1/2 ,nush de ce au trimis adresa la primarie daca cererea lui tata a fost validata si...surpriza...gasesc azi depus la dosar din partea com.locale ca cererea lui tata nu a fost validata si ei "nu stiu" cum a fost trecut tata pe Tp,aici ei se contrazic singuri ca in dosarul celalalt(in care s-a cerut radierea lui tata),care este acvirat la acest dosar(in care s-a cerut radierea lui tatprintre actele care au stat la baza emiteri TP-ului este si cererea lui tata ce le-au depus tot ei,si am gasit un rasp catre prefectura de la ei cererea lui tata (printre alte acte),prin care se mentioneaza ca acele acte au stat la baza validarii supraf ,pt care s-a emis TP.- nu mai inteleg nimic...pot maine depune completare la precizari si sa depun rasp lor catre prefectura?sa arat ca se contrazic singuri....inca o data va multumesc ca m-ati linistit putin si mii de scuze ca va rapesc din timp
acuma m-am uitat mai atenta pe acel raspuns al Com Locale....are nr de inregistrare,dar alta surpriza, nu este semnata de presedinte-primar si nu are stampila,sunt numai 4 semnaturi(desi in comisie sunt mai multi membri) ,a secretarei si a trei din comisie...vor incerca sa spuna ca au "uitat"sa o dea si la primar sa semneze?e valabil? totusi e un inscris cerut de instanta la cererea partii adverse.Maine merg la prefectura cu acest inscris si numai bine ,chiar prefectul are audiente.
Testament valabil?
dienusa
tata-l meu impreuna cu fratele sau au fost crescuti de o matusa in casa parintesaca(tatal decedat din 1930,mama lor recasatorita in alta loc),inainte de a ... (vezi toată discuția)
Partaj pe tp
dienusa
avem un TP pe care e tata si cumnata(ambii decedati),v-as ruga mult sa-mi spuneti cum se face partajul,sunt terenuri de 58ari,1,20Ha si 42 ari extravilan si 4 ... (vezi toată discuția)
Pronuntare legala?
dienusa
in 12 iunie am avut proces care dureaza de 5 ani,la acest termen in dosar erau aparute niste schite ale expertului topo angajat de reclamant ,una din schite nu ... (vezi toată discuția)