avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere sau instanta judecatoreasca
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere sau instanta judecatoreasca

Cum ati prefera sa va rezolvati conflictele/litigiile, prin mediere sau instanta?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:55, 4 Aprilie 2009
Medierea presupune o procedura mai usor de efectuat , implica , in anumite situatii faptice cheltuieli mai putin considerabile , si o durata mai mica decat procesul in sine.
Sigur ca in anumite cazuri , implicatia instantei de judecata nu poate fi evitata.
Medierea presupune ajungerea la un numitor comun , la un consens , deci la o invoiala a partior litgante.
Slaurentiu a scris:

Cum ati prefera sa va rezolvati conflictele/litigiile, prin mediere sau instanta?


Sunt unele conflicte care se pot rezolva mai usor pe calea medierii, insa in cazul unora este nevoie de ajutorul instantei de judecata.
Fiecare persoana are posibilitatea de a gasi calea - cum crede ea de cuviinta - prin care sa rezolve un conflict, mediere sau in fata instantei de judecata.
da Elis asa este. Din fericire pentru toata lumea Codul civil cat si penal aduce numeroase imbunatatiri in ce priveste calea amiabila de solutionare a disputelor conflictelor si astfel alinierea la standardele europene in ce priveste reformarea justitiei. Sa fie de bu augur iar lumea sa inteleaga ca problemele lor se pot rezolva si pe cale amiabila spre satisfactia si castigul ambelor parti aflate in conflict.
Slaurentiu a scris:

Cum ati prefera sa va rezolvati conflictele/litigiile, prin mediere sau instanta?

Intotdeauna prin intermediul instantelor judecatoresti! Sunt ele imperfecte, dar "lupta" mi se pare mai dreapta.

In privinta numeroaselor imbunatatiri despre care afirmati ca au fost aduse prin actualele proiecte Codului civil si Codului penal, am serioase rezerve. Sa traim macar pana in 2011 ca sa constatam ca nu a fost prorogat termenul de intrare in vigoare a acestora!
Depinde evident de natura disputei.
Nu toate problemele se pot rezolva prin mediere, desi, din punctul meu de vedere aceasta este modalitatea cea mai civilizata si simpla de rezolvare a conflictelor. Pe de alta parte, trebuie sa ai si cu cine... in sensul ca persoana cu care te afli intr-o disputa trebuie sa fie, la randul ei, dispusa sa apeleze la aceasta metoda alternativa de rezolvare a disputelor.

Alte discuții în legătură

Ce este medierea? Iulian81 Iulian81 Eu tot nu inteleg ce este de fapt medirea aceasta??? De ce ar trebui sa mergem la un mediator cu o problema si nu la un avocat? Ce avantaje sunt si ce ... (vezi toată discuția)
Mediere. este legala si constitutionala... Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu [/i][b]Este legala si constitutionala stipularea intrun contract de credit bancar clauza ca litigiul intre parti poate fi solutionata pe calea proceduri ... (vezi toată discuția)