avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare si cheltuieli de judecata - ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare si cheltuieli de judecata - admisilibilitatea in cazul in care nu sunt platite

un prieten a fost condamnat la 7,5 ani inchisoare cu executare pentru legea 143/2003. in momentul arestarii i s-au conficat banii gasiti la el in valoare de aproximativ 1000 de euro, pe care parchetul i-a notat ca fiind 1000 USD.

desi a avut avocati platiti s-a trezit cu o datorie de 6250RON la stat.

se poate reabilita daca nu plateste? si cum s-au caluclat cheltuielile daca prejudiciul este aproximat nu se stie prin ce metode, posibil incheierea rechizitoriului. nu se deduceau banii confiscati, desi erau primiti prin western union?. povestea e mai lunga.
Reabilitarea se poate acorda și dacă nu plătește cheltuielile judiciare, dar numai în cazul în care neplata nu se datorează relei-voințe a persoanei condamnate. Ca exemplu, neplata nu s-ar datora relei-voințe dacă ar face dovada că nu a avut mijloacele materiale necesare pentru a achita cheltuielile respective.

Cheltuielile judiciare sunt stabilite separat de onorariile avocaților și reprezintă sumele avansate de stat sau de celelalte părți în procesul penal (ca exemplu, contravaloarea unei expertize), iar sumele de bani confiscate nu se deduc din cheltuielile judiciare.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
ContSters239118, utilizator
Condiţiile pentru admiterea cererii de reabilitare judecătorească constau în următoarele:

- să se fi împlinit termenul de reabilitare judecătorească şi în tot acest timp cel condamnat să nu fi suferit o nouă condamnare;

- fostul condamnat să aibă asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul în care are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;

- fostul condamnat să fi avut o conduită bună;

- să fi achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat prin hotărârea de condamnare
.( cu exceptia in care dovedeste imposiblitatea de plata in care s-a aflat ).



De asemenea, se poate a considerat ca sunt prescrise cheltuielile judiciare si despagubirile civile la care a fost obligat prin sentintele penale .

1. Referitor la prima condiţie necesar a fi îndeplinită, termenul de reabilitare judecătorească se socoteşte de la data la care pedeapsa a fost executată sau considerată ca executată.


Cu stima.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazier judiciar florinvtrifan florinvtrifan ma afecteaza cazierul la sc de soferi? am fost condamnat cu executare in \\"98 la 4 ani ,am fost eliberat conditionat pt buna purtare si nu am nici o ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea BRICHETATKD BRICHETATKD CUM TREBUIE SA PROCEDEZ , SA FIU REABILITAT ? ? ce acte imi trebuiesc , si unde trebuiesc depuse ? ... (vezi toată discuția)
Cand se sterge cazierul? nobi nobi am avut o condamnare de 2 ani cu inchisoare an 2oo4, as dori sa stiu cand se va sterge cazierul adica cati ani trebuie sa treaca ca sa nu mai apara la cazier , ... (vezi toată discuția)