avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Va rog, as dori sa stiu o opinie despre urmatoarea stare de lucruri. Este vorba de 1 apartament de 3 camere, caramida, etaj 1, confort 1, balcon, detinut de parintii mei in Tg Mures, cartier select, in prezent decedati. In anii 90 cand s-a dat liber la cumpararea locuintelor, parintii mei au reusit sa cumpere acesta locuinta cu bani de la sora mea ( ea vanduse alt apartament), fara sa ma anunte si pe mine ca mostenitor, cu suma de 100.000 lei cum era pe atunci. S-a facut un contract de vanzare-cumparare pe numele sorei mele, cu drept de uzufruct viager, sa foloseasca parintii mei pana ce mor. Cativa ani mai tarziu, am primit si eu un apartament de 2 camere, confort 2, net inferior, parter, fara balcon, din beton, cumparat de parintii mei pentru mine cu 600.000 lei cum era atunci. Acest apartament net inferior celui al parintilor mei, a fost vandut din cauza unor necazuri familiale cu 20.000 euro , peste 19 ani. Mie mi s-a spus insa ca eu sunt mostenitor rezervatar, deci nu pot fi scoasa de la mostenire si, dat fiind diferenta de camere si de calitate, intre cele 2 apartamente, as avea dreptul sa solicit pretul la o jumatate de camera si restul de imbunatatiri ulterioare cumpararii ( usa metalica, termopane, centrala termica). Sau, sa se evalueze pretul celor 2 apartamente la cotatia din prezent si sa se face diferenta pe care sa o primsc eu ca rezervatar pentru diferenta de calitate si confort. Un apartament ca al parintilor mei valoreaza la pretul pietei 1 miliard si jumatate de lei. Pot , conform legii, sa pretind plata diferentei de confort ? bineinteles ca apart, e mobilat, tot, dar ce inseamna cateva mobile si covoare vechi pe care sora mea nu le vrea, fara de miliardul care il detine ea ? Mama mea a decedat acum, tatal in anul 2000. Va multumesc anticipat pentru un raspuns legal.
Cel mai recent răspuns: Ciprian Maftei , Consilier juridic 13:11, 19 Martie 2013
Inteleg ca acel apartament este cumparat pe numele surorii dumneavoastra, cu banii ei si parintii aveau un drept de uzufruct. Ceea ce nu inteleg este despre ce mostenire vorbiti? Parintii nu erau proprietari, deci ...
Parintii au cumparat locuinta de la stat pe numele lor, dar cu banii sorei mele. Ei locuiau deja acolo, pe cand soramea era maritata in alta parte. Apoi au facut un contrat de vanzare-cumparare cu sora mea ca sa o rasplateasca pentru bani, insa cu drept de folosire a locuintei pe perioada cat traiesc. Fiind proprietari, cred ca acea locuita a lor intra in masa succesorala pe care ar fi trebuit sa o mostenim noi, cele 2 fete. Multumesc pntru raspuns
Atata timp cat au vandut acel imobil, el nu mai poate face parte din masa succesorala lasata de parintii dumneavoastra - nu mai erau proprietari ci doar titulari ai dreptului de uzufruct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lmpartirea mostenirii inainte de moartea parintilor victoriavic victoriavic Buna ziua, am un subiect destul de delicat si de lung, dar sper sa aiba cineva timpul si bunavointa si timpul necesar sa imi raspunda cu informatiie necesare. ... (vezi toată discuția)
Mostenire renta viagera si testamentara marinnicolae marinnicolae In urma cu 8 ani am incheiat un contract de renta viagera cu o sora referitor la un apartament.Acum un an a murit. Pe de alta parte mi-a lasat un testament ... (vezi toată discuția)
Donatie calin felicia calin felicia Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia ... (vezi toată discuția)