Va rog, as dori sa stiu o opinie despre urmatoarea stare de lucruri. Este vorba de 1 apartament de 3 camere, caramida, etaj 1, confort 1, balcon, detinut de parintii mei in Tg Mures, cartier select, in prezent decedati. In anii 90 cand s-a dat liber la cumpararea locuintelor, parintii mei au reusit sa cumpere acesta locuinta cu bani de la sora mea ( ea vanduse alt apartament), fara sa ma anunte si pe mine ca mostenitor, cu suma de 100.000 lei cum era pe atunci. S-a facut un contract de vanzare-cumparare pe numele sorei mele, cu drept de uzufruct viager, sa foloseasca parintii mei pana ce mor. Cativa ani mai tarziu, am primit si eu un apartament de 2 camere, confort 2, net inferior, parter, fara balcon, din beton, cumparat de parintii mei pentru mine cu 600.000 lei cum era atunci. Acest apartament net inferior celui al parintilor mei, a fost vandut din cauza unor necazuri familiale cu 20.000 euro , peste 19 ani. Mie mi s-a spus insa ca eu sunt mostenitor rezervatar, deci nu pot fi scoasa de la mostenire si, dat fiind diferenta de camere si de calitate, intre cele 2 apartamente, as avea dreptul sa solicit pretul la o jumatate de camera si restul de imbunatatiri ulterioare cumpararii ( usa metalica, termopane, centrala termica). Sau, sa se evalueze pretul celor 2 apartamente la cotatia din prezent si sa se face diferenta pe care sa o primsc eu ca rezervatar pentru diferenta de calitate si confort. Un apartament ca al parintilor mei valoreaza la pretul pietei 1 miliard si jumatate de lei. Pot , conform legii, sa pretind plata diferentei de confort ? bineinteles ca apart, e mobilat, tot, dar ce inseamna cateva mobile si covoare vechi pe care sora mea nu le vrea, fara de miliardul care il detine ea ? Mama mea a decedat acum, tatal in anul 2000. Va multumesc anticipat pentru un raspuns legal.
Cel mai recent răspuns:
Ciprian Maftei , Consilier juridic
13:11, 19 Martie 2013