avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire renta viagera si testamentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire renta viagera si testamentara

In urma cu 8 ani am incheiat un contract de renta viagera cu o sora referitor la un apartament.Acum

un an a murit. Pe de alta parte mi-a lasat un testament cu cedarea tuturor bunurilor mobile si

imobile, aici fiind vorba de o suprafata de pamant din campie. Am cateva nelamuriri:
1.Actul de mostenitor se va face pe ambele proprietati? Deoarece casa este platita(fiind vorba de

un contract oneros, care m-a obligat la plata unei sume lunare).
2.Daca nu voi face transferul de proprietati timp de 2 ani voi decadea din drepturi?(in special in

cazul pamantului).
3.Valoarea de piata a celor 2 proprietati la pretul pietei este de 34.000 euro. Cam ce taxe ar

trebui sa platesc? Chiar asa mult variaza comisionul notarilor? CU MULTUMIRI!
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 10:59, 7 Iulie 2011
Contractul de renta viagera ca de asta se numeste viager se incheie intre credirentier , in speta soar dvs, si debirentier, dvs. In schimbul unui bun imobil dvs v ati angajat sa I platiti pe durata vietii credirentierului, sora dvs, o renta , adica o suma de bani. Contractul este translativ de proprietate. Probabil ati facut acest contract de renta si cu constituirea uzufructului pt sora dvs, adica sa poata sta in Casa respectiva pana la deces. Odata cu decesul sorei , daca e vorba si de uzufruct, dvs ati devenit proprietarul deplin al imobilului, uzufructul sorei stingandu se prin moartea dansei.
Daca sora dvs nu mai are parintii in viata, nu are copii, sot in viata si dvs nu mai aveti alti frati, mostenirea vi se cuvine dvs in intregime far a a include in masa succesorala acel apartament care a fost instrainat de dansa prin acte intre vii , respectiv acel contract de renta viagera.

Sora dvs v a lasat un testament prin care va instituie legatar universal, cu vocatie la toata mostenirea dansei, repet in cazul in care exista mostenitori rezervatari copii, sot sau parinti, acestia au drept la rezerva succesorala potrivit legii.

In momentul de fat a este bine sa deschideti succesiunea pt ca deja a trecut un an, dupa doi ani veti plati si impozit in plus de 1% pe valoarea bunurilor succesorale.

Onorariul notarului se stabileste in functie de expertiza imobiliara la nivel national La care se adauga TVA. Onorariul nu difera foarte mult.

Insa Grabiti va sa deschideti succesiunea, deja termenul de option succesorala a fost depasit, acela este de 6 luni de la deces.

In niciun caz insa apartamentul dobandit de dvs prin contract nu intra in masa succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Donație cu renta viageră sau vânzare cu uzufruct viager Mirela_2013 Mirela_2013 Buna ziua! Mama ar vrea să îmi facă acte pe casa. Sora mea nu are pretenții întrucât ei i-a cumpărat garsoniera pe numele ei. Exista donație cu renta ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu renta viagera mare gosco mare gosco care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract (vezi toată discuția)