Contractul de renta viagera ca de asta se numeste viager se incheie intre credirentier , in speta soar dvs, si debirentier, dvs. In schimbul unui bun imobil dvs v ati angajat sa I platiti pe durata vietii credirentierului, sora dvs, o renta , adica o suma de bani. Contractul este translativ de proprietate. Probabil ati facut acest contract de renta si cu constituirea uzufructului pt sora dvs, adica sa poata sta in Casa respectiva pana la deces. Odata cu decesul sorei , daca e vorba si de uzufruct, dvs ati devenit proprietarul deplin al imobilului, uzufructul sorei stingandu se prin moartea dansei.
Daca sora dvs nu mai are parintii in viata, nu are copii, sot in viata si dvs nu mai aveti alti frati, mostenirea vi se cuvine dvs in intregime far a a include in masa succesorala acel apartament care a fost instrainat de dansa prin acte intre vii , respectiv acel contract de renta viagera.
Sora dvs v a lasat un testament prin care va instituie legatar universal, cu vocatie la toata mostenirea dansei, repet in cazul in care exista mostenitori rezervatari copii, sot sau parinti, acestia au drept la rezerva succesorala potrivit legii.
In momentul de fat a este bine sa deschideti succesiunea pt ca deja a trecut un an, dupa doi ani veti plati si impozit in plus de 1% pe valoarea bunurilor succesorale.
Onorariul notarului se stabileste in functie de expertiza imobiliara la nivel national La care se adauga TVA. Onorariul nu difera foarte mult.
Insa Grabiti va sa deschideti succesiunea, deja termenul de option succesorala a fost depasit, acela este de 6 luni de la deces.
In niciun caz insa apartamentul dobandit de dvs prin contract nu intra in masa succesorala.