In cursul saptamanii trecute am avut o ultima infatisare in cadrul unui partaj judiciar, a fost nevoie pentru deliberari sa se amine pronuntarea pentru saptamana aceasta, am observat astazi pe site-ul judecatoriei ca instanta admite actiunea, cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, intrebarea mea este eu, in calitate de reclamant, ce urmeaza sa fac acum, sa astept sa treaca cele 15 zile iar dupa aceea sa astept sa-mi vina acasa hotararea judecatoreasca ce tine loc de act autentic?
Sau trebuie sa fac alte demersuri?
Precizez ca partajul l-am facut prin acord de mediere si de aceea nu stiu ce pasi trebuie sa urmez pentru a finaliza acest proces.
Trebuie sa asteptati sa vi se comunice hotararea (cca 30 zile ), adica sa va ajunga acasa prin posta. De la data la care va ajunge hotararea , asteptati 15 zile, apoi investiti hotararea cu formula executorie. Hotararea investita cu formula executorie tine loc de act autentic.
Deci nu este deajuns doar legalizarea hotararii judecatoresti,ci este nevoie de o investire cu formula executorie.
Comunicarea propriu-zisa este cea trimisa prin posta, nu este cea afisata pe portalul judecatoriei sa inteleg.
Atunci nu imi ramane decat sa astept sa imi comunice hotararea iar de la acea data voi astepta 15 zile si voi investi acea hotarare cu formula executorie, finalizand totul cu judecatoria? Si asa imi voi putea vedea de viata in continuare? :) Asta urmaresc sa scap odata :)
Va multumesc pentru rabdarea si raspunsurile data D-na Monica Hanganu!
Conform Noului Cod de procedura civila, hotararile nu se mai investesc cu formula executorie, ci doar se legalizeaza.. Prin urmare raspunsul primit din partea d-mei mediator este unul eronat. Aveti in vedere dispozitiile art.665 alin.7 Ncpc.
Asadar, asteptati comunicarea hotararii. Daca nici una dintre parti nu mai ataca acea hotarare o veti putea legaliza.
Daca aveti vreo sulta de recuperat si partea nu o plateste de buna-voie, veti apela la un executor judecatoresc care sa puna in executare acea sentinta. Odata cu incuviintarea executarii silite se va face si investirea cu formula executorie de catre instanta, insa numai daca este cazul sa recuperati ceva sume de bani.
Multumesc pentru raspuns, probabil ca nu este mare diferenta intre investirea cu formula executorie si legalizarea hotararii, cred ca diferenta o face o taxa de timbru de 4 lei daca nu ma insel.
Dar intradevar este vorba si de o sulta pe care o am de recuperat, care din cate vad eu nu are de gand sa o plateasca de buna-voie, asadar pentru a putea a putea apela la un executor judecatoresc este nevoie sa investesc cu formula executorie, deci tot trebuie facuta, nu?
Intr-un final dupa comunicarea deciziei si curgerea termenului de 15 zile in care se poate face recurs, voi investi hotararea cu formula executorie si am finalizat cu judecatoria, nu?
Veti face doar legalizarea si veti merge la un executor judecatoresc. Acesta va solicita incuviintarea executarii silite si odata cu incuviintarea va primi din partea instantei si investirea cu formula executorie.