avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 323 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... conditii de lucru - asigurare apa de baut si spalat
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

conditii de lucru - asigurare apa de baut si spalat

Productie, lucrul pe 3 schimburi. Apa care provine din instalatii pentru spalat are un miros oribil si impuritati, si nu se asigura apa de baut. exista in legislatie o clauza privind asigurarea de conditii minime care sa acopere si asigurarea apei (apa de spalat, apa de baut)?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:34, 20 Martie 2013
In situatia in care, printr-un act normativ special nu este stabilita obligatia angajatorului de a acorda apa angajatilor care isi desfasoara activitatea la sectia de productie (si nu stiu sa existe), angajatorul are aceasta obligatie doar daca si-a asumat-o prin contractul colectiv sau individual de munca. Vedeti ce scrie in contractul de munca.

In rest, obligativitatea asigurarii de apa potabila se refera doar la situatia in care sunt temperaturi extreme (canicula), iar in privinta apei pentru spalat, nu stiu sa existe aceasta obligatie decat in sectorul alimentatiei publice.

Nu am insa pretentia ca am acoperit 100% subiectul propus de dumneavoastra, poate exista prevederi legale de care nu am cunostinta. Insa mi se pare inuman sa nu fie asigurate niste conditii minim decente de lucru.
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr. 1091/ 16.08.2006 mentioneaza in anexa 1,
-art.18.2.1 paragraf al 2-lea - Trebuie prevazute sali de dusuri separate sau o utilizare separata a salilor de dusuri pentru barbati si pentru femei.
-art.18.2.2 al 2-lea paragraf - Dusurile trebuie prevazute cu apa curenta rece si calda.
-art.18.2.3 Atunci cand dusurile nu sunt necesare ........ trebuie sa fie prevazute chiuvete cu apa curenta (si cu apa calda, daca este necesar) adecvate si in numar suficient si care sa fie amplasate in apropierea posturilor de lucru si a vestiarelor.
Din motive de decenata, trebuie sa existe chiuvete separate sau sa fie asigurata utilizarea separata a acestora pentru barbati si pentru femei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege numar minim de toalete in functie de numarul angajatilor H0r4c3 H0r4c3 Buna ziua, Exista o lege care sa stabileasca numarul minim de toalete la 100 de angajati (intr-o cladire de birouri)? Multumesc. (vezi toată discuția)
Vestiare mariusastra mariusastra Buna ziua m ar interesa daca exista vreo lege in privinta vestiarelor si a chiuvetelor sa u a dusuriilor dintr un vestiar si cat de mare ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)
Salut, vreau sa deschid o frizerie și am nevoie de un grup sanitar, ... Ciprian625183 Ciprian625183 Salut, vreau sa deschid o frizerie și am nevoie de un grup sanitar, spațiul este limitat și as vrea sa fac baie de 0.8x1m care sa aiba un wc si o chiuveta, ... (vezi toată discuția)