#-o #-o #-o Era mai bine daca va dadeati cu capul de pereti inainte de a face asemenea maaaare gogomanie. Nu mai traim in anii 1800 ca sa putem crede ca un act "batut la masina" la notar (desi, sincer, nu stiu daca mai are cineva masina de scris sau daca mai stie sa o foloseasca ori mai are consumabile pentru ea) ar avea vreo valoare.
Sincer ... greu, nu prea cred ca aveti vreo sansa de castig. Simplul fapt ca sunteti in posesia actelor de proprietate ale acelui imobil nu poate dovedi nimic, asa ca .... legea ii apara pe cei vigilenti.
Succes!
Daca acel contract scris de mana este semnat de dvs. si de vanzator,constituie un inscris sub semnatura privata.
Inscrisul sub semnatura privata, recunoscut de cel caruia ii este opus sau,
dupa caz, socotit de lege ca recunoscut, face dovada intre parti pana la proba contrara.
Pentru ca acest contract sa fie opozabil si tertelor persoane(in speta,mostenitorii decedatului) este necesar sa primeasca data certa.
Data contractului devine certa prin una dintre urmatoarele modalitati:
1. din ziua in care au fost prezentate spre a se conferi data certa de catre notarul public,
executorul judecatoresc sau alt functionar competent in aceasta privinta;
2. din ziua cand au fost infatisate la o autoritate sau institutie publica, facandu-se despre
aceasta mentiune pe inscrisuri;
3. din ziua cand au fost inregistrate intr-un registru sau alt document public;
4. din ziua mortii ori din ziua cand a survenit neputinta fizica de a scrie a celui care l-a intocmit
sau a unuia dintre cei care l-au subscris, dupa caz;
5. din ziua in care cuprinsul lor este reprodus, chiar si pe scurt, in inscrisuri autentice intocmite in conditiile art. 269 NCPC precum incheieri (...).
6. din ziua in care s-a petrecut un alt fapt de aceeasi natura care dovedeste in chip
neindoielnic anterioritatea inscrisului.
Daca acel contract nu e semnat,constituie doar un inceput de dovada scrisa.Se socoteste inceput de dovada scrisa orice scriere, chiar nesemnata si nedatata, care provine de la o persoana careia acea scriere i se opune ori de la cel al carui succesor in drepturi este acea persoana, daca scrierea face credibil faptul pretins si are putere doveditoare intre parti numai daca este completat prin alte mijloace de proba, inclusiv prin proba cu martori ori prin prezumtii.
Vânzarea-cumpărarea face parte din categoria contractelor care se încheie în mod valabil prin simplul acord de voinţă al părţilor, fără a fi nevoie de alte formalităţi. Este regula consensualismului care face ca încheierea contractului să fie realizată îndată ce părţile s-au învoit asupra elementelor sale (art. 1240 C. civ.)
Va precizez ca un contract de vanzare cumparare este translativ de proprietate iar efectul imediat al realizării acordului de voinţe în cadrul contractului de vânzare-cumpărare îl constituie, în principiu, transferul dreptului de proprietate de la vânzător la cumpărător.
O spune în mod expres articolul 1674 Cod civil: “Cu excepţia cazurilor prevăzute de lege ori dacă din voinţa părţilor nu rezultă contrariul, proprietatea se strămută de drept cumpărătorului din momentul încheierii contractului, chiar dacă bunul nu a fost predat ori preţul nu a fost plătit încă".
Dar,de la intrarea în vigoare a Noului Cod civil, drepturile reale ce urmează a fi înscrise în cartea funciară, se transmit doar prin contract încheiat în formă autentică. Ca urmare, dreptul de proprietate asupra construcțiilor și terenurilor se poate transmite numai prin contract încheiat în formă autentică.La fel este și situația altor drepturi reale referitoare la imobile. Sancțiunea pentru nerespectarea acestei cerințe este nulitatea absolută (art. 1244 C civ).
Putem deci concluziona că vânzarea cumpărarea este, în principiu, un contract consensual, dar în unele cazuri, expres prevăzute de lege, ea devine un contract solemn.
Astfel, în raport de prevederile art. 885 Cod civil, „ Sub rezerva unor dispoziţii legale contrare, drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în cartea funciară se dobândesc, atât între părţi, cât şi faţă de terţi, numai prin înscrierea lor în cartea funciară, pe baza actului sau faptului care a justificat înscrierea”.
Va mai precizez ca Art. 888 referitor la condiţiile de înscriere în cartea funciară, prevede că
„ inscrierea în cartea funciară se efectuează în baza înscrisului autentic notarial….”