avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare teren

Bună ziua. Părinții mei sunt in divorț și vor sa îmi vândă gradina casei la care sunt proprietari. Nu au carte funciara. Mi-o pot vinde ? Cum se procedează și cam ce costuri implica ?
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 09:55, 24 August 2018
Fără documentaţie de carte funciară şi fără act autentic încheiat la notariat nu poţi să înregistrezi titlul de proprietate la Cartea Funciară.
Poţi face un contract de vânzare cumpărare cu 2 martori, dacă e grabă mare, dar după aceea tot trebuie să faci schiţă cadastrală şi să mergi la Judecătorie să obţii hotărâre. Cu hotărârea mergi şi îţi înregistrezi actul la cartea funciară.
La notar e mai rapid.

De vândut, îţi pot vinde terenul imediat prin act privat şi mâine dar urmează etapele de mai sus.

Actul de vanzare privată este perfect valabil.
Dar afectează cu ceva că sunt ei în divorț ? Mulțumesc.


{ ~ interventie moderator - nu este necesara citarea in intregime a mesajelor imediat anterioare ~ }
Ultima modificare: Joi, 23 August 2018
trandafir2, moderator


Alberto Kurtyan a scris:



De vândut, îţi pot vinde terenul imediat prin act privat şi mâine dar urmează etapele de mai sus.

Actul de vanzare privată este perfect valabil.



Art. 1244 Cod Civil - forma cerută pentru înscrierea în cartea funciară

În afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară.

Nu vreau să încurc, dar nu cumva legea cere forma autentică pentru vânzarea de imobile?
Nu, legea nu cere forma autentică pentru vânzarea de imobile.
Legea cere forma autentică pentru înscrierea în cartea funciară, moment de la care tranzacţia devine opozabilă terţilor.
Dar în ce priveşte vânzarea între părţi, aceasta este perfect valabilă şi opozabilă părţilor (vânzător şi cumpărător) din momentul semnării contractului.
Cartea funciară este doar un registru de publicitate imobiliară a tranzactiilor, a rangurilor de prioritate, a sarcinilor, ipotecilor, etc.
Cartea funciară nu are niciun efect asupra validităţii contractului de vânzare cumpărare.
Aşa este, Art. 1244 C.civ pare foarte tranşant, dar nu este, ci se citeşte împreună cu L71/2011 şi jurisprudenţă şi Legea cadastrului.

Desigur, pentru a se bucura de protecţie faţă de terţi, pentru ca tranzacţia să fie publicată în cartea funciară, contractul e bine să fie autentificat şi înscris în cartea funciară.

Dar în anumite cazuri de urgenţă, poţi încheia un act sub semnătură privată (cu martori, sau chiar la notar, prin legalizare de semnătură) prin care înstrăinezi imobilul.
Desigur, nefiind act autentic, cumpărătorul va trebui să se adreseze instanţei pentru a primi o sentinţă declarativă a dreptului de proprietate, după care se poate face înscrierea în cartea funciară.

Încheierea la Notariat este de preferat pentru protecţia superioară conferită.
Nu recomand încheierea actelor sub semnătură privată deoarece pot fi riscante în situaţii imobiliare complicate, dar în anumite conjuncturi în care, din lipsă de timp, nu ai alte opţiuni, vânzarea imobilelor prin acte neautentice are aceeaşi putere juridică şi validitate între părţi ca un act autentic.
Doar că trebuie să urmezi paşi suplimentari pentru intabulare.

@Forint120197
Nu are nicio importanta ca parintii sunt in procedura de divort. Pot vinde imobilul linistiti.
Imobilul va fi eliminat din averea detinuta in comun si nu va fi inclus intr-un eventual partaj dintre ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - drept la mostenire A33flor A33flor Parintii mei au divortat acum multi ani, iar casa a ramas mamei pentru folosire deoarece nu era partajabila si eu si sora mea i-am fost incredintate ei pentru ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare intre doua societati comerciale radmy radmy e valabil un contract de vanzare-cumparare, care nu este facut in fata notarului, doar intre doua societati comerciale pt. un imobil...? si daca O.C.P.i. il ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare teren - act sub semnatura privata gl77tom gl77tom am cumparat in 1999 si 2001 o suprafata de teren de la doua personae si am facut acte nu la notar ci un act de mana cu numele vanzatorilor si numele martorilor ... (vezi toată discuția)