Buna ziua ,ce se intampla cu cei care vor depune dosarele de pensionare pe caz de boala conform noii legi 37/2013,daca nu exista norme metodologice? Banuiesc ca acele dosare vor fi blocate pana la aparitia normelor,sau ma insel?Care este termenul legal de emitere a normelor,deoarece in lege nu se mentioneaza nicaieri acest aspect!
Multumesc anticipat!
1. Este posibil sa nu mai fie nevoie de modificarea sau completarea normelor de aplicare a Legii 263/2010.
2. - Conform art.73 din lege pot beneficia de pensie de invaliditate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare la pensie, oricare ar fi acesta.
- Dar pentru a li se acorda stagiul potential (care inseamna si un punctaj mai mare) trebuie sa aiba realizat un stagiu de cotizare in functie de varsta asa cum spune art.76 din lege.
Da asa este,dar daca nu are stagiul de cotizare necesar acordarii stagiului potential,pensia se va calcula in baza contributiei efectiv realizate(adica 2 ani si cateva luni) si va rezulta o pensie de cativa lei!Se poate acorda indexarea pana la nivelul pensiei minime garantate de 350 ron?
Sa speram ca nu va fi nevoie si de norme la noua modificare legislativa!
Legea nr. 37/2013 nu va avea norme de aplicare întrucât este un act normativ care modifică și completează dispozițiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Potrivit art. 62 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, dispoziţiile de modificare şi de completare se încorporează, de la data intrării lor în vigoare, în actul de bază, identificându-se cu acesta.
De la 1 aprilie 2013 discutăm, aşadar, despre dispozițiile cuprinse în Legea nr. 263/2010 cu modificările și completările ulterioare, nu despre condițiile de pensionare prevăzute în Legea nr. 37/2013. Dacă va fi necesar, va fi modificată HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Pensie
bobuonisei
Stimati domni,
Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni.
As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)
Legi harghitene?
Ruda
Buna ziua! Sunt o persoana cu handicap fizic de gradul I din judetul Harghita si am aflat de noua lege privind pensia de invaliditate, conform careia : Decizia ... (vezi toată discuția)