avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legi harghitene?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legi harghitene?

Buna ziua! Sunt o persoana cu handicap fizic de gradul I din judetul Harghita si am aflat de noua lege privind pensia de invaliditate, conform careia : Decizia Curtii Constitutionale (680/2012) si a Legii 37/2013 care modifica Legea pensiilor (263/2010) orice persoana cu dizabilitati gr. 1 si 2, care au doar indemnizatie de handicap, pot primi acum, pe lânga indemnizatia de handicap si de însotitor si pensie de invaliditate, chiar daca nu a muncit nici-o zi. Pentru intocmirea dosarului am intrebat de la Casa Judeteana de Pensii Harghita, de unde am primit raspuns precum ca nu li s-a comunicat aceasta lege. Daca aceasta posibilitate se comunica deja prin Monitorul Oficial nr.131 din 12 martie 2013, este posibil ca sa nu se stie de ea la o Casa Judeteana de Pensii? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
Ruda, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ruda , utilizator 19:08, 29 Aprilie 2013

am inteles ca s-a aprobat o lege prin care persoanele cu handicap se pot pensiona daca au minim 1 luna vechime in munca, este adevarat?

Incepand cu data de 9 august 2012, potrivit Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 680/26.06.2012, drepturile de pensie de invaliditate se acorda indiferent de stagiul de cotizare realizat in sistemul public, insa doar in conditiile in care persoana respectiva este incadrata intr-un grad de invaliditate de catre comisia de expertiza medicala asupra capacitatii de munca.
Astfel, potrivit prevederilor art. 71 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.
In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
La incadrarea intr-un grad de invaliditate, se are in vedere pierderea capacitatii de munca, nu diagnosticul ca atare.
Totodata, facem precizarea ca certificatul de incadrare in grad de handicap nu este valorificat in vederea acordarii drepturilor de pensie de invaliditate, ci decizia de incadrare in grad de invaliditate.


26-02-2013 16:06


Sursa:


[ link extern ]
Va multumesc frumos pentru raspuns si va doresc succes in toate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate pentru persoane incadrate in grad de handicap dritaS dritaS Buna ziua, Ieri am stat de vorba cu cineva a carei fice este incadrata cu handicap grad I (schizofrenie) si mi-a spus ca de curand i-a intocmit dosar pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie luiza44 luiza44 daca o persoana nu lucreaza ci este incadrata intr-un grad de handicap se poate pensiona si medical? Daca da cum? mai trebuie sa acumuleze anumite zile de ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate gutica gutica o persoana de 55 ani cu vechime in munca de 32 ani , cu probleme medicale : care sunt pasii de urmat pentru a beneficia de legea 37/2013 ? astept un raspuns. (vezi toată discuția)