avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... contract de colaborare avocat-primarie?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

contract de colaborare avocat-primarie?

Avocatii pot incheia cu primariile contracte de colaborare sau contracte de asistenta juridica? Dar cu consiliile locale, pot, in cazul in care primaria a incheiat deja un astfel de contract cu un alt avocat (dar pt.primarie nu si pentru consiliul local)?Daca este un contract de asistenta juridica si reprezentare, asta implica tot, nu doar redactare actiuni si reprezentare in instanta ci si consultatii juridice in toate problemele pe care le are consiliul si reprezentarea acestuia in fata altor institutii, nu-i asa?
Cel mai recent răspuns: ingr , utilizator 22:52, 1 Iulie 2009
Nici Consiliul Local nici Primarul, in calitate de institutie, nu pot incheia contracte de asistenta juridica si/sau de colaborare cu birouri care practica avocatura. Legea 514/2003 si Legea 51/1995 sunt clare in privinta atributiilor consilierilor juridici, respectiv a avocatilor.

Desigur, exista primari care au senzatia ca institutia pe care o conduc este o mosie proprie, si uita ca banii nu au picat din cer, ci sunt de la buget. Fiind de la buget, mai trece si Camera de Conturi teritoriala sa verifice cum au fost administrati!
Ultima modificare: Duminică, 22 Februarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Lg.51/1995 prevede ca avocatul poate acorda consultatii juridice, asistenta si reprezentare, persoanelor fizice si juridice...Intrebarea mea era mai degraba pe "felia" administratiei publice si nu pe legea sau statutul avocatilor care, in mod cert, nu interzic astfel de contracte.Pe de alta parte, tot singura ma luminez: păi daca sunt parte intr-un litigiu, in instanta, să zicem, cred ca ambele institutii au tot dreptul din lume sa-si angajeze aparator pentru a le reprezenta si a le apara interesele in fata instantei.Voiam doar o confirmare a faptului ca nu exista impedimente, cum am mai spus, prin prisma legislatiei administratiei publice.Cat despre "buzunarele"respectivelor institutii, cred ca este de preferat un contract cu un avocat, platit cu o suma rezonabil[, decat angajarea cu carte de munca a unui consilier juridic, platit lunar cu un salariu "baban" si caruia in 70% din timp, cel putin, ii lipseste "obiectul activitatii".
Eu am contract nu cu una ci cu doua primarii, Curtea de conturi a trecut pe la ele (chiar de mai multe ori) am si asistat la unele controale, am si contestat si anulat unele masuri. Exista cumva o interdictie pe care nu o cunosc? Pentru ca toate interdictiile trebuie prevazute expres de lege (i.e. nu deduse pe calea unor interpretari mai mult sau mai putin logice).
Care ar fi problema pentru care avocatii nu ar avea posibilitatea sa incheie contracte de asistenta juridica cu Primariile ? E absurd. De fapt, aceasta dihotomie jurist-consult a.k.a. consilier juridic - avocat are doar un singur element foarte important: Consilierul juridic e angajat si de obicei trebuie sa faca ce-i zice seful (care poate fi inginer agronom) iar avocatul este ( teoretic si adeseori si in fapt) independent. Iar independenta poate fi esentiala pentru modul in care este conceputa o consultatie juridica.
In alta ordine de idei avocatul "trage" de fiecare caz si urmareste sa recupereze cheltuielile de judecata, asa ca, daca-si face treaba e tinut aproape pe gratis.
P.S. Avocatul poate sa colaboreze foarte bine cu consilierii juridici ai primariilor pentru intocmirea dosarelor, probatiune, etc. Consilierul juridic mai are o multime de treburi in care avocatul, in general, nu se baga ( raspunsuri la petitii, consultatii oferite consilierilor pentru redactarea diverselor proiecte de hotarare, etc.) Asadar, cei doi pot sa se completeze foarte bine unul pe altul.
Asa ma gandeam si eu ca trebuie sa fie, insa nu stiam daca este undeva vreo prevedere care sa interzica urmatoarea situatie: primaria sa aiba contract de asistenta juridica si reprezentare cu un avocat, iar consiliul local al aceleiasi comune un contract similar cu alt avocat. Va rog, daca se poate sa-mi spuneti cum va fi retribuit avocatul in cadrul unui astfel de contract: se poate prevedea o suma fixa, lunara, indiferent de "prestatia" sa, ori plata cu ora, caz in care justifica lunar cate ore a lucrat pentru institutie (ceea ce mi se pare destul de greoi, te duci la instanta, sa zicem, procesul tau la termenul de azi dureaza 15 minute, dar tu te-ai si deplasat, ai observat si dosarul 15 minute, ai pierdut practic, pentru dosarul respectiv, 4-5 ore in acea zi, sau, te duci la primarie, intocmesti un act sau dai consultatii autoritatii cu privire la o problema, totul dureaza o ora, sa zicem, insa ai pierdut de fapt, cu drum cu tot, 3-4 ore (primaria este in alta localitate), cum este mai bine, eu cred ca o plata fixa pe luna e cel mai comod pentru toti.Si inca ceva: contractul se numeste "contract de asistenta juridica", "contract de colaborare" sau "conventie civila"?Se poate incheia contractul tip de asistenta al carui formular se ridica de la barou de catre avocati impreuna cu imputernicirile avocatiale?
De principiu primaria presupune consiliul local + aparatul de specialitate al primarului. Contractele se incheie cu comuna, orasul, municipiul sau judetul, singurele care au personalitate juridica si patrimoniu nu cu primaria si nici cu consiliul local. Comuna, orasul etc. pot sa incheie contracte de asistenta juridica cu "n" avocati cu conditia ca serviciile sa fie necesare si fiecare sa aiba ce face si sa nu se calce unul pe altul pe bataturi, respectiv sa aiba insarcinari diferite (de ex. angajam un avocat pentru cauzele in contencios administrativ si un alt avocat pentru cauzele civile, ceea ce e normal avand in vedere ca specializarea inseamna, de obicei, eficienta.
Asadar
1. Este un contract de asistenta juridica ce trebuie evidentiat in registrul corespunzator;
2. Onorariul se poate stabili in orice modalitate agreata de ambele parti (de ex. suma fixa lunara pentru unele servicii clar si precis determinate - onorarii pentru fiecare cauza in parte + onorarii de succes - onorarii orare (dar nu pentru sedintele de judecata ci pentru alte servicii unde durata activitatii poate fi constatata de ambele parti) etc. Orice combinatie legala este posibila.

Alte discuții în legătură

Conflict de interese julien_slbz julien_slbz Un consilier judetean, de profesie avocat, poate incheia contracte de asistenta juridica cu consiliile locale/primarii din judetul respectiv ? Intreb, avand in ... (vezi toată discuția)
Contract colaborare/ contract prestari servicii annaanei annaanei Buna seara, va rog, am nevoie de o lamurire. O firma de consultanta, poate incheia o forma de colaborare/ contract de prestrai servicii cu o institutie ... (vezi toată discuția)
Avocat, liber si independent, apar drepturile si interesele statului Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Am aflat din presa de astazi ca Primaria Bucurestiului a incheiat contracte de asistenta juridica cu o importanta firma de avocatura; trec peste declaratiile ... (vezi toată discuția)