avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Mostenire debit la CAS (Casa de Sanatate)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Mostenire debit la CAS (Casa de Sanatate)

Tatal meu a decedat in vara 2011, sunt 3 mostenitori la care unul a renuntat la ea.
El a avut un PFA cu toate darile la stat achitate, a fost si pensionar.
La o luna de la deces s-a lichidat PFA si radiat de la registru si la fisc s-a inceput demersurile de lichidare. Dupa ce s-a dezbatut mostenirea si s-au impartit bunurile fiscul pe baza actului de mostenire ne-a dat o suma de bani care era platita in plus la impozit pe venit.
Timpul a trecut si azi cand redactez primim o somatie de plata de la Finante pentru CAS (sanatate) ce reprezinta numai accesorii fara a spune care e debitul si pe ce perioada. Intreband la CAS despre aceasta aflu cu stupoare ca e vorba de debite din 2006 pana in 2012 ce includ o suma imensa peste capacitatea noastra de a achita!!!
Ma intreb ce este de facut, noi mostenitorii ne avand cunostinta de acest fapt?
Se poate ataca de catre fisc actul de mostenire ? Vom fi executati silit si pierdem casa masina...etc? Sa depunem contestatie ? ?
O situatie complicata pentru noi...
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:38, 21 Martie 2013
Presupun ca somatia era pe numele tatalui dvs. Fiind decedat, tatal dvs. nu putea sa semneze de primire a somatiei. In mod normal, nu trebuia sa semneze altcineva de primire.
Daca a semnat de primire unul dintre mostenitori, intocmiti o adresa scrisa (o depuneti cu nr. de inregistrare) catre fisc in care mentionati decesul si faptul ca firma a fost radiata, imediat dupa decesul tatalui dvs.
Anexati copie xerox dupa actul de deces si dupa documentul de radiere al firmei.
Este posibil sa aveti succes. Poate fi o problema faptul ca ati primit de la fisc, ca mostenitori, o suma de bani reprezentand impozit pe venit platit in avans, dar incasat in plus, ca urmare a impunerii finale.
Somatia de plata poate fi urmata de blocarea conturilor, poprire pe salarii/ poprire pe venituri, ale mostenitorilor, in urma unei hotarari judecatoresti definitive.
Riscul unui proces pierdut poate duce la cresterea sumei totale datorate (CAS datorat plus penalitati de intarziere plus dobanzi) plus cheltuieli de judecata.
Un avocat va poate sfatui asupra perioadei de timp, in care datoriile cetatenilor catre stat se recupereaza. Dupa cate cunosc eu, perioada este de 5 ani.
Astfel ar trebui sa platiti, in cel mai rau caz, cel mult CAS datorat (in functie de venitul net realizat de tatal dvs.) in perioada 2008 - vara 2011 plus penalizarile si dobanzile de intarziere.
Mare grija la termenul de contestare.
Contestatia se poate face în termen de 15 zile sub sancţiunea decaderii de cand vi s-a comunicat somatia.
Daca nu stapaniti procedura cautati urgent un avocat.
Contestati actul primit si invocati prescriptia.
gigipopa a scris:


Este posibil sa aveti succes. Poate fi o problema faptul ca ati primit de la fisc, ca mostenitori, o suma de bani reprezentand impozit pe venit platit in avans, dar incasat in plus, ca urmare a impunerii finale.



Eu nu am dorit , sa primesc bani de la fisc pur si simplu fiscul a facut calcul la acea data si a trimis instiintarea dupa o sumara verificare ca putem lua banii de la caserie numai dupa ce vin mostenitorii. In felul asta a inchis balanta ba chiar a trimis prin posta invitatia de achitare.

Totusi cum pot sa dau bani pe servicii medicale pentru care acel om nu a beneficiat in anii aia ba mai mult sa dau acum la Casa de Sanatate cand el e mort ?
Daca traia azi era cu totul alta situatie.
Asa noi acum avem toate actele facute (mostenire si partaj plus radiere lichidare )
Ce imi amintesc acum e ca in 2009 a avut si un control de la fisc care in acel proces verbar de constatare nu a pomenit nimic despre posibile datorii la Sanatate.
avvalentina a scris:

Contestati actul primit si invocati prescriptia.


O sa fac asta dar cred ca trebuie scrisa o contestatie de un avocat, eu daca o scriu s-ar putea sa nu aiba succes? Chiar daca am toate motivele sa cred ca nu e corect ceea ce se intampla.

Alte discuții în legătură

Srl datorie Problema in care doresc sa va consult este urmatoarea: tatal meu a decedat in urma cu un an. Avea o societate comerciala. Din cauza unei datorii de aprox. ... (vezi toată discuția)
Se mai aplica penalitati si dobanzi dupa radierea pfa? tzitzi tzitzi Buna ziua. Am avut un PFA din 2006, radiat in iunie 2010. Nu am platit cuantumul total al impozitelor datorate, s-au cumulat majorari si acum am poprire pusa ... (vezi toată discuția)
Decizie impunere anaf la 3 luni dupa ce am stins toata datoria!!! Mihai223 Mihai223 Acum 3 luni am acoperit 100% o datorie pe care o aveam la ANAF, soldul initial si penalizarile si dobanda. Totul a fost acoperit la zi, plata la trezoreria ... (vezi toată discuția)