avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... SRL datorie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

SRL datorie

Problema in care doresc sa va consult este urmatoarea: tatal meu a decedat in urma cu un an. Avea o societate comerciala. Din cauza unei datorii de aprox. 200 de mil. de lei societatea a fost declarata de catre Adm. Fin. in faliment (in Decembrie). Apoi societatea a fost evaluata la aceeasi suma. Procesul s-a stabilit pt. sfarsitul lui aprilie.

Ieri (!) Adm. Fin. a trimis inca o nota spre noi, mostenitorii, cum ca la cele 200 de milioane ei au adaugat penalitati si dobanzi din 2001 (!) iar suma a devenit 400 de mil. Noi acum avem se pare o saptamana sa achitam 400 de milioane. Se pare ca vor banii integral. Este posibil asa ceva? Nu se pot plati in rate? Cum pot ei sa adauge penalitati si dobanzi tocmai din 2001, cand intre 2001 si 2004 cand a decedat tatal nu au actionat in nici un fel.

In acelasi timp, noi am mostenit si o casa de la tata. Eu locuiesc in strainatate si ceilalti doi mostenitori sunt in Rom. Ar putea Adm. Fin. sa confiste casa? Ce pot face sa previn acest lucru?

Multumesc f. mult pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 18:28, 24 Mai 2005
Pentru inceput trebuie puse la punct datele spetei.
_ ce fel de societate este: srl, snc.....?
_societatea a fost declarata in insolventa si a intrat in lichidare judiciara pa Legea 64/1995?
_ cum au fost incasati cei 200.000.000 lei de catre finante?
Astept raspuns pentru a va putea ajuta.
Romy, multumesc anticipat pt. ajutor.

Societatea este un SRL. O hotarare judecatoreasca din Oct. 2004 mentioneaza ca examineaza cererea Adm. Financiare pt. deschiderea procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului in conformitate cu Legea 64/1995. "Creditoarea arata ca are impotriva debitoarei o creanta certa, lichida si exigibila de (aprox. 200 milioane lei), reprezentind taxe si impozite datorate bugetului de stat".

Societatea a fost radiata (din 2002 cred, nu stiu ce inseamna radiere). Hotararea judecatoareasca mai spune "Creditoarea a facut dovada ca societatea radiata are datorii la bugetul statului si cum nulitatea prevazuta de textul de lege sus-mentionat este o nulitate absoluta, instanta va admite actiunea si va constata nulitatea radierii".

Hotararea constata "nulitatea de drept a radierii din 27 iunie 2002..., admite cererea formulata de creditoarea Administratiei Finantelor Publice... si deschide procedura reorganizarii judiciare si a falimentului impotriva debitoarei (societatea tatalui meu)".

Acum stiu ca mai este un act prin care exista un alt termen la tribunal pt. 26 aprilie (cum am mentionat, eu sunt unul din cei 3 mostenitori, ma aflu in strainatate si nu am toate informatiile pe care le-as dori). Cei 200 de milioane nu au fost incasati inca. Inteleg de la cealalta mostenitoare ca banii ar trebui dati cu 5 zile inainte de 26 aprilie, fiindca apoi SRL-ul va fi pus la licitatie. Problema e ca cu vreo 3 zile in urma Adm. Fin. a anuntat pe cealalta mostenitoare ca au adaugat inca vreo 200 de milioane la suma de 200 de mil. initiala ca dobanzi si penalitati din 2001. Este posibil acest lucru? Se poate ataca? SRL-ul a fost evaluat la exact suna initiala de aprox. 200 de mil. Este in pericol casa tatei, respectiv a noastra, a mostenitorilor, fiindca suma datorata acum cu aceste penalitati depaseste evaluarea SRL-ului? Multumesc mult, Romy.

In mod normal, locuinta ce face obiectul succesiunii nu poate fi pusa in pericolul de a fi scoasa la licitatie.
SRL presupune o societate la care asociatul si administratorul raspund in limita capitalului social al acesteia.
Finantele au dreptul de a calcula penalitati pe timpul desfasurarii procedurii prevazure de Legea nr. 64/1995 republicata,respectiv a falimentului, drept pe care si-l exercita cu prisosinta.
Totusi pentru niste fapte prevazute de L.64/95 si comise de persoane din conducerea societatii Tribunalul si mai nou Judecatorul sindic, poate dispune ca o parte din pasivul societatii sa fie suportat de acestea.
In speta expusa se poate concluziona ca la data deschiderii procedurii falimentului activul acoperea pasivul, in consecinta nu este vina tatalui ca in timp nu s-au indestulat creditorii.
Trebuie vazut daca s-a solicitat , in instanta , atragerea raspunderii personale.
Totusi pentru o mai mare siguranta ar fi bine sa instrainati imobilul macar de forma.
Voi reveni.
Conform Legii nr.64/1995, persoanele cu functii de conducere si de control, respectiv administratorii, directorii si cenzorii, precum si orice alte persoane care au contribuit la starea de incapacitate de plata a debitorului, vor raspunde patrimonial.
Raspunderea va fi patrimoniala (in sensul obligarii acestor persoane la acoperirea unei parti din datoriile societatii comerciale debitoare), daca au savarsit una din urmatoarele fapte :
- au folosit bunuri sau credite ale societatii in folosul propriu sau al unei alte societati ;
- au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea societatii ;
- au dispus continuarea unei activitati care a dus la starea de incapacitate de plata, pentru ca urmareau un interes personal ;
- au tinut contabilitate fictiva intentionat sau au facut sa dispara unele documente ;
- au deturnat sau au ascuns o parte din activul societatii, sau au marit in mod fictiv pasivul acesteia ;
- au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura societatii fonduri in scopul intarzierii efectuarii platii ;
- in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
Prin urmare, trebuie sa verifici daca tatal tau s-a facut vinovat de una din aceste fapte.

Timi
Salut Romy, Timi, va multumesc foarte mult pentru informatii. Incerc sa deslusesc situatia cu ajutorul lor.

Sunt doua intrebari pe care le am acum in legatura cu ce mi-ati scris:
1. As avea intentia sa instrainez casa tatalui, pt. o perioada (eu am 1/4, celalta mostenitoare si copilul ei au 3/4) insa: nu am facut partajul pe ea si nu intentionez sa-l fac (mama tatalui locuieste acolo si n-as vrea ca sotia lui sa vanda altcuiva si sa ramana bunica cu altii in casa). Pot sa instrainez 1/4 mea si sotia tatalui 3/4 ale ei la doua persoane diferite daca nu am facut partajul?

2. O hotarare judecatoreasca pe care o am fixeaza "termenul limita pentru depunerea contestatiilor la creantele nascute in cursul procedurii (banuiesc cele 200 de mil. in dobanzi si penalitati) la 19 aprilie 2005" (adica marti). Ati putea sa-mi sugerati cumva cum ar trebui formulata contestatia asta? In alte cuvinte pot sa depun o contestatie de forma cu motive justificate ulterior? ..Asta ca sa-mi dea timp sa iau un avocat poate sa desluseasca situatia mai bine si sa stiu pe ce cale pot ataca aceste "datorii." Multumesc f. mult.

Alte discuții în legătură

Procedura insolvenþei – faliment dorin55 dorin55 Buna tuturor, am o speta mai ciudata, dar va rog mult daca se poate sa-mi oferiti cateva sfaturi... Multumesc. iata speta: in 1997 am facut un SRL cu un ... (vezi toată discuția)
Care ar fi solutia??? Cerere de angajare a raspunderii administratorilor in cadrul procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului - art. 137 din Legea nr. 64/1995. - ... (vezi toată discuția)
Despre banci liviumarinescu liviumarinescu In aprilie 2007 tatal meu a luat un credit de la banca nevoi personale cu asigurare pentru deces a platit pana in ianuarie 2008 jumate din rata la banca jumate ... (vezi toată discuția)