avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... procedura insolvenþei – faliment
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

procedura insolvenþei – faliment

Buna tuturor,
am o speta mai ciudata, dar va rog mult daca se poate sa-mi oferiti cateva sfaturi... Multumesc. iata speta:
in 1997 am facut un SRL cu un prieten. Firma a avut activitate timp de circa 3 ani (cu intreruperi). Prin 2001 prietenul a plecat in Spania la munca si mi-a lasat o sacosa cu documentele firmei. Nu am facut majorarea de capital social, in ideea de a obtine dizolvarea de la sine, prin efectul legii. Prin 2004 am primit o instiintare sa ma prezint la Adm. financiara a orasului, unde mi s-a spus ca am de plata o restanta de 980.000 lei la impozit pe profit si ca daca platesc acea restanta firma se va dizolva si nu voi mai avea probleme (ceea ce-mi si doream). Am platit cei 980.000 lei. In septembrie 2006 am fost contactat de catre un lichidator, care mi-a cerut toate actele firmei, pe care le-a si primit. Dupa circa un an (septembrie 2007), lichidatorul m-a contactat din nou, spunandu-mi ca am o datorie la finante si sa ma duc s-o achit si pe urma sa fac cumva sa-i parvina chitanta si "certificatul de atestare fiscala" si gata, scap. M-am dus la finante si am aflat cu stupefactie ca mai am o restanta de 580.000 lei (i-am spus omului de acolo ca am platit 980.000, dar el sustinea ca n-am platit decat 700.000, iar restul de 280.000 au atras penalitati si asa s-a ajuns la 580.000). In fine, am platit-o si pe asta si i-am dat chitanta si certficatul de atestare lichidatorului. In aceasta ultima discutie lichidatorul mi-a precizat ca ii datorez si lui 5 milioane de lei - onorariu. I-am spus ca n-am acesti bani si el s-a targuit, mi-a spus ca va vorbi cu judecatorul si o sa incerce sa obtina sa platesc numai 2 milioane. Acum am aflat ca firma are proces cu lichidatorul pentru
""procedura insolvenţei – faliment".

Si acum intrebarile:
-ce capete de cerere poate formula lichidatorul?
-pot fi obligat la plata onorariului lichidatorului?
-despre ce suma poate fi vorba, avand in vedere ca nu au
existat (alti) creditori?
-ce eroare e posibil sa fi comis Adm. Fin. la stabilirea debitului?
-ma pot indrepta impotriva Adm. Fin. pentru eroarea produsa? (deoarece inteleg ca toata aceasta poveste cu lichidatorul
nu s-ar fi declansat daca nu exista debitul acela la Adm. Fin.).

Multumesc foarte mult.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2007
dorin55, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters4405 , utilizator 20:08, 21 Iunie 2008
nu cred ca se poate institui insolventa in baza legii 85/2006, deoarece, din cele relatate nu indepliniti conditiile:)
E destul de ciudat ceea ce relataţi dvs, părerea mea e că nu aveţi informaţiile cele mai corecte.

În primul rând, ar trebui să mă lămuresc dacă e vorba de sume în lei noi sau în lei vechi. Fiindcă faceţi referire la 5 milioane pt lichidator, cred că de lei vechi e vorba.

Da, puteţi fi obligat, în solidar cu asociatul dvs. să plătiţi onorariul lichidatorului, dacă acesta a fost fixat prin Incheierea de şedinţă a judecătorului delegat la ORC prin care s-a dispus dizolvarea de drept a firmei dvs. ori numirea lichidatorului. Dar nu se pune problema ca lichidatorul să solicite deschiderea procedurii insolvenţei asupra firmei dvs. înainte de finalizarea lichidării pe lege 31/1990 decât dacă sunt îndeplinite condiţiile legi 85/2006; or, în speţă creanţa este sub 10.000 de lei noi, deci o cerere de faliment ar fi inadmisibilă...

În schimb, lichidatorul vă poate urmări prin executare silită individuală atât pe dvs cât şi pe asociat dacă, urmare a bilanţului de închidere a lichidării pe care nu l-aţi fi contestat în termen, v-a repartizat, ca şi rezultat al lichidării, pasivul constând în onorariu lichidator neachitat.

Cu privire la datoriile fiscale ale societăţii, consider e tardiv să mai faceţi ceva, în plus, numai lichidatorul mai poate promova vreo acţiune împotriva celor de la finanţe şi, după cum stau lucrurile, mi-e greu să cred că-l veţi convinge s-o facă.
In opinia mea consider ca nu indepliniti conditiile necesare pentru a demara procedura insolventei in temeiul legii nr, 85/2006.

Buna ziua! Am si eu o mare problema si as dori, daca se poate, sa primesc cateva lamuriri! Am un SRL, impreuna cu inca 2 asociati! Eu, impreuma cu administratorul firmei, am decis sa lichidam aceasta societate, insa, cel de-al treilea asociat nu este de acord cu acest lucru! Intrebarea mea este, daca se poate demara procesul de lichidare a socitetatii de catre administrator, fara a fi necesar acordul acelei persoane care se opune! Mentionez ca acesta nu doreste nici ca noi sa cesionam partile noastre catre el!

Va multumesc anticipat!
Buna ziua, as vrea sa intreb cum se procedeaza atunci cand administratorul unei firme falimentare este obligat sa plateasca in solidar(nu inteleg ce inseamna acesti termeni" in solidar") anumite sume de bani creditorilor, iar acesta nu are nici un fel de bunuri pe numele sau. Multumesc!

Alte discuții în legătură

Diferenta intre insolventa si faliment redstyle redstyle buna ziua! avem o societate care a fost bagata in insolventa ptr suma de 1 mil vechi ..procesul abia s-a incheiat ..iar acum in urma recursului sentinta a ... (vezi toată discuția)
Propunere ide inchidere a procedurii falimentului debitoarei venere venere Societatea noastra, ca si creditoare, a introdus cerere de chemare in judecata prin procedura insolventei impotriva unei sc debitoare, pentru o suma de ... (vezi toată discuția)
Firma cu datorii la stat si data in judecata de catre persoana fizica iulia2407 iulia2407 Buna seara, Parintii mei au o firma (SRL) infiintata in 2007. Acum au ajuns sa fie datori la stat 30.000 lei, din care 23.000 sunt numai penalizari deoarece ... (vezi toată discuția)