avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... diferenta intre insolventa si faliment
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

diferenta intre insolventa si faliment

buna ziua!

avem o societate care a fost bagata in insolventa ptr suma de 1 mil vechi ..procesul abia s-a incheiat ..iar acum in urma recursului sentinta a fost ###Dispune trecerea la faliment. Desemnează lichidator judiciar ______ care să îndeplinească disp. art.25 şi urm. din Legea 85/2006. Termen 14 ianuarie 2010. Cu drept de recurs ###

ce se intampla de acum .. Administratorul are un apartament care este ipotecat la banca pentru o valoare destul de mare ,... si in rest nimic..

care este procedura de acuma .. ce trebuie facut si la ce trebuie sa ne asteptam .

va multumesc f mult ...
astept raspuns urgent
Cel mai recent răspuns: Cristina Otava , Practician in insolventa 20:46, 31 Octombrie 2009
faceti recurs, in acest termen se suspenda executarea silita, asta daca intr-adevar nu doriti falimentul si doriti redresarea firmei.
redstyle a scris:

ptr suma de 1 mil vechi ..


:-/
Cuantumul minim al creantei pentru a putea fi introdusa cererea (valoarea-prag) a fost de 10.000 lei (RON). iar din iulie 2009 a urcat la 30.000. lei.
Intr-adevar, conform prevederilor Legii 85/2006, pentru a se putea cere insolventa fie de catre debitor, fie de catre creditor(i), valoarea creantelor exigibile trebuie sa aiba valoarea minima de 30.000 RON. Daca a fost pronuntata o incheiere de intrare in insolventa si desemnare a unui lichidator judiciar, atunci consider ca aceasta este ilegala si poate fi atacata prin recurs pentru nelegalitate, conform prevederilor aceleeasi legi 85/2006 si ale prevederilor Codului de procedura civila!
intr-adevar acum pragul este de 30.000 lei, iar anterior a fost 10.000 lei si mi se pare curios cum de s-a ajuns in procedura insolventei pentru 1 milion vechi, adica 100 lei. singura modalitate ar fi ca societatea cu pricina sa fi fost initial dizolvata, iar apoi, odata cu numirea lichidatorului, acesta a cerut in calitate de administrator al societatii, declansarea procedurii insolventei, conform art 27 din legea nr. 85/2006, coroborat cu art. 270^1 din legea nr. 31/1990 (acolo unde este cazul)

diferenta dintre insolventa si faliment :
1.insolventa reprezinta o procedura prin care debitorul intra dupa o perioada de observatie in reorganizare judiciara si/sau faliment, ori separat, numai in reorganizare sau numai in faliment
2.falimentul reprezinta procedura de insolventa concursuala, colectiva şi egalitara care se aplică debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmata de radierea debitorului de la registrul comertului.

asadar, daca se declanseaza procedura insolventei, debitorul mai are o sansa de a se salva, prin reorganizare, daca doreste si exista premisele economice

daca se declanseaza direct falimentul (de obicei in cazul societatilor dizolvate si in cazul celor in care administratorii nu sunt de gasit), urmeaza lichidarea si radierea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
danike, utilizator
Buna ziua,
Diferenta este intai una semantica si logica si pe urma una juridica, de procedura.
Insolventa (termen introdus mai recent in legislatia si practica din RO)
Ea este o stare de fapt (situatie) economica a SC: este un dubiu initial asupra unei "probabile" incapacitati (temporare, de medie durata, sau definitiva) de plata a datoriilor scadente (scurata, medie, lunga durata), deci a lipsei de "numerar" sau de cash-flow.
Curent, unlele SC sunt in "insolventa temporara" - nu au numerar pana nu incaseaza de la terti.
Insolventa trebuie demonstrata, in parametrii stabiliti de legea specifica.
Falimentul, tot o stare de fapt, este o certitudine, adica o insolventa demonstrata si probata conform legii specifice.
Dupa aceste consideratii, putem vorbi de procedurile aplicabile in cele 2 stari de fapt distincte.
Cu stima


Alte discuții în legătură

Cererea insolventei de catre mfp ContSters94259 ContSters94259 Societatea mea are datorii de 220 mil vechi la stat.Finantele au spus ca nu pot trece eu firma in insolventa deoarece am depasit ceva plafon...dar finantele ... (vezi toată discuția)
Deschidere procedura insolventa debit 250 ron nmmm nmmm in cazul in care lichidatorul numit de registru constata ca societatea supusa lichidarii are debit doar 200 ron catre DGFPS si asociatul nu poate fi gasit este ... (vezi toată discuția)
Faliment ContSters69698 ContSters69698 Daca sunt asociat la un S.R.L., si firma are datorii de 70000 RON la un furnizor, dar nu are datorii la stat, firma furnizoare poate declansa ... (vezi toată discuția)