avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate sa fii obligat sa stai 2 ani la un loc d ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate sa fii obligat sa stai 2 ani la un loc d emunca?

Printr-un act aditional la CM se precizeaza ca salariatul nu are voie sa ceara demisia mai repede de 2 ani de la data angajarii,este legal?
Si daca da,ce se intampla in cazul in care angajatul nu mai vrea sa vina la munca?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 14:02, 22 Februarie 2009
Este ilegal, conf codului muncii, si a tuturor principiilor de drept, munca fortata este interzisa, astfel ca va puteti da demisia linistit.
O astfel de clauza, chiar daca este semnata de ambele parti, este nula de drept.
Daca actul aditional a fost semnat cu ocazia participarii la cursuri sau stagii de formare profesionala mai mare de 60 de zile este legal un asemenea act aditional.
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Nu s-a efectuat stagiu de formare profesionala,aceasta clauza a fost introdusa din prima zi cand s-a semnat contractul.
Multumesc pt raspunsuri!
suciu florin a scris:

Nu s-a efectuat stagiu de formare profesionala,aceasta clauza a fost introdusa din prima zi cand s-a semnat contractul.
Multumesc pt raspunsuri!


O astfel de clauza este lovita de nulitate. Pentru anularea acesteia este nevoie de introducerea unei actiuni in instanta.

Alte discuții în legătură

Clauze cim ery ery Buna cum pot determina un angajat sa nu demisioneze exista vreo clauza legala pe care o pot introduce in cim? (vezi toată discuția)
Clauza contractuala uzinal uzinal ce se intampla in cazul in care semnez un contract cu clauza contractuala genul \"daca plec din unitate [din orice motiv - sanatate, concediere, demisie etc] ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul unui contract pe perioada determinata Danacodruta75 Danacodruta75 Imi pot da demisia daca semnez un contract de munca pe perioda determinata de 6 luni ? Acest contract poate avea clauze speciale care ma obliga sa stau ... (vezi toată discuția)